Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πλέον, το σενάριο μιας γενικευμένης σύρραξης, με την εμπλοκή των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων, δεν φαντάζει απίθανο, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα επιμένει στις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Πάντως και οι χώρες της Δύσης συνεχίζουν να στηρίζουν την αμυνόμενη Ουκρανία και μάλιστα τις τελευταίες ώρες ανακοινώνουν μαζικές αποστολές βαρέων όπλων στο Κίεβο.

Άλλωστε, η Ουκρανία απέκτησε μόνιμη και ισχυρή στήριξη από τη Δύση, μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Άμυνας 40 χωρών σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.


Αγωνία στη Μολδαβία

Παράλληλα, στο κάδρο φαίνεται ότι έχει μπει εσχάτως και οι Μολδαβία, καθώς σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, που μοιάζει με «πυριτιδαποθήκη».

Το απόγευμα της Τρίτης, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στο αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας της περιοχής, αλλά και σε ραδιοφωνικό πύργο, προκαλώντας ζημιές σε δύο παλιές ραδιοφωνικές κεραίες σοβιετικής εποχής, μέσω των οποίων εκπέμπει ρωσικός σταθμός. Επίθεση αναφέρθηκε και εναντίον μίας στρατιωτικής εγκατάστασης στο Τιρασπόλ, γεγονότα που οδήγησαν την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.


«Δια αντιπροσώπου»

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν δίστασε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλώσεις που αποδοκιμάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία δια αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον αντιπρόσωπο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.


Κόπηκε η ροή

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η άρνηση της Πολωνίας, όπως και της Βουλγαρίας να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει εδώ και εβδομάδες η Μόσχα από τις ευρωπαϊκές χώρες, οδήγησε τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom στην απόφαση να διακόψει την ροή (μέσω του αγωγού Yamal) από τις σήμερα 9 το πρωί - ώρα Ελλάδος.