Τα υψηλά ποσοστά αποχής στις γαλλικές προεδρικές εκλογές εξακολουθούν να κυριαρχούν και στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο, από τον οποίο θα αναδειχτεί ο νέος ένοικος του Ελιζέ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η προσέλευση είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2017, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές διαμαρτυρίας για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία.

Έτσι, το μεσημέρι της Κυριακής, ο υποψήφιος για την προεδρία στον πρώτο γύρο των εκλογών, Ζαν Λασάλ, βρέθηκε στην κάλπη, αλλά όχι για να… ψηφίσει.

Κοντοστάθηκε για λίγη ώρα με το ψηφοδέλτιο στο χέρι μπροστά από την κάλπη, έκανε τις δηλώσεις του και, στη συνέχεια, έβαλε το ψηφοδέλτιο στην… τσέπη του και αποχώρησε!

Ο Λασάλ επέλεξε με αυτό τον χαρακτηριστικό όσο και πρωτότυπο τρόπο να απέχει, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ο αρχηγός του «Résistons» που έλαβε 3,16% (με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους) στον πρώτο γύρο, έκανε λόγο για «ανησυχητική κατάσταση», η οποία τον ανάγκασε να προβεί σε αυτή τη «συγκλονιστική πράξη», λίγο πριν βάλει το «λευκό» ψηφοδέλτιο στην τσέπη του και αποχωρήσει από το εκλογικό τμήμα του Lourdios-Ichère.