Οι φωτογραφίες απ’ το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν προκαλέσει οργή.

Το μνημείο που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εμφανίζει εγκατάλειψη από την πλευρά των τουρκικών αρχών με τους χρήστες του Twitter να καταγγέλλουν μέσω αναρτήσεών τους την αδυναμία των εν λόγω αρχών για την προστασία του, καθώς εντοπίζεται σειρά από βανδαλισμούς καθώς και σκουπίδια.

«Αποτροπιασμός και λύπη»

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για μια πράξη που «προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη» ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές: «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Έρευνα για την αυτοκρατορική πύλη

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών. Όπως έγινε γνωστό, δύο διοικητικοί και δύο τεχνικοί επιθεωρητές της Διεύθυνσης ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση καταστροφής της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας.
Πρόκειται για πύλη από το 1890, από τις παλαιότερες που υπάρχουν στο μνημείο, από την εποχή που λειτουργούσε και πάλι ως μουσουλμανικό τέμενος.