Όλο και περισσότερες είναι οι φωνές που εκφράζουν το δικό τους προβληματισμό και ανησυχία για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Σανγκάη.

Με τον πλανήτη να συμπληρώνει δύο χρόνια υπό την πανδημία του covid-19 και την προστασία αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να αποτελεί σύμμαχο των ανθρώπων, έχει επέλθει μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Βέβαια, το σκληρό μοντέλο που ακολουθεί η Κίνα αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα, με διάφορους επιστήμονες να αναρωτιούνται «αν συμβαίνει κάτι άλλο….».

Ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε; Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργος. Δεν χρειάζονται, όμως, αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID».

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης εκτίμησε ότι η περίπτωση της Σανγκάης αφορά έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον 2 του κοροναϊού και όχι κάτι καινούριο, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει ότι τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν υπάρξη νέας παραλλαγής ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Πώς εξηγείται η καραντίνα

Στο πως εξηγείται η πρωτοφανή καραντίνα που επιβλήθηκε στη Σανγκάη, που προκάλεσε μεγάλη φυγή ξένων φοιτητών και εργαζομένων και γενικότερα μεγάλα προβλήματα, δεν έχει δοθεί έως τώρα απάντηση πλην της γνωστής τακτικής που ακολουθεί η χώρα για τον μηδενισμό των κρουσμάτων. Μερικά από τα καλύτερα σχολεία της πόλης έχουν μείνει δίχως προσωπικό, ανακοινώνοντας ότι η λειτουργία τους είναι πρακτικά αδύνατη. Πολλά είναι τα προξενεία που μεριμνούν για τα διαδικαστικά, επιχειρώντας να απομακρύνουν τους πολίτες τους το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, χιλιάδες είναι και οι πλούσιοι Κινέζοι που επιχειρούν να φύγουν από αυτήν την κατάσταση, πραγματοποιώντας ταξίδια σε δυτικές χώρες, αντιμετωπίζοντας τις ανάλογες δυσκολίες.

Την ίδια στιγμή, οι πρώτοι θάνατοι από κοροναϊό έπειτα από την καραντίνα είναι γεγονός, με ανακοίνωσή του, ο δήμος της Σανγκάης διευκρίνισε ότι οι τρεις ασθενείς που υπέκυψαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι κινεζικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 εκ. τεστ στην προσπάθεια ελέγχου του νέου ξεσπάσματος, ενώ εντάσεις υπάρχουν στα κτίρια που μένουν εγκλωβισμένοι εδώ και εβδομάδες χιλιάδες πολίτες. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι είναι συχνά εκείνοι που καλούν τις αρχές, καταγγέλοντας θετικά περιστατικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά δεν αποδεικνύονται αληθινά. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι απομακρύνονται δια της βίας και μεταφερόνται στους ειδικούς χώρους καραντίνας που έχουν διαμορφωθεί.

Το κύριο πρόβλημα είναι οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στους χώρους, με τα κρεβάτια των ασθενών να είναι κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ οι τουαλέτες είναι μηδαμινές, τέσσερις συγκεκριμένα για χιλιάδες άτομα. Πόρτες και παράθυρα είναι ορθάνοιχτα με συνέπεια το κρύο να διαπερνά την αίθουσα, ενώ τα σκεπάσματα δεν αρκούν για όλους. Τα φώτα δε σβήνουν και δεν υπάρχει 24ωρες το 24ωρο ζεστό νεκρό για να πλυθούν, ενώ είναι ελάχιστα τα τρόφιμα που διατίθενται. Η πρόσβαση σε φάρμακα είναι μηδενική, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξανακολλούν επειδή βρίσκονται κοντά με άτομα που παραμένουν θετικά. Σαν να μην έφτανε αυτό, όσοι εγκλωβίζονται ανησυχούν για τη ζωή των κατοικιδίων τους. Ακόμη, αβοήθητοι σε ξενοδοχεία έμειναν όσοι πολίτες γλίτωσαν από τις ειδικές αίθουσες, με τις επιχειρήσεις να τους χρεώνουν διπλάσιες τιμές για διαμονή και φαγητό.