Αντιδράσεις πυροδότησε στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας της χώρας καθώς σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για νέα κύματα της πανδημίας το φθινόπωρο με μεταλλάξεις, που θα είναι «πιθανώς τόσο φονικές όσο και η Δέλτα».

Τα νέα κρούσματα υποχωρούν στη Γερμανία σαφώς – χθες το Ινστιτούτο Ρομπερτ Κοχ ανακοίνωσε εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας στο 834,3 από 1097,9 πριν από επτά ημέρες, ειδικοί μιλούν για εξασθένηση της πανδημίας, ότι το κύμα της Όμικρον έχει ήδη ξεπεράσει το σημείο κορύφωσης, όπως λέει ο επιδημιολόγος Χάγιο Ζέεμπ του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς για την Προληπτική Έρευνα και Επιδημιολογία στη Βρέμη. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, που έχει μπει στο στόχαστρο αρνητών του κοροναϊού, δεν κρύβει την ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα και προειδοποιεί για μια «θανατηφόρα παραλλαγή» του κοροναϊού φέτος στη Γερμανία.

 «Αναπτύσσονται διάφορες υποπαραλλαγές της Όμικρον που αποτελούν για μένα πηγή ανησυχίας», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός στην εφημερίδα Bild am Sonntag. «Είναι εντελώς πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια λίαν μεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον, που θα είναι εξίσου φονική με τη Δέλτα», πρόσθεσε.

 Αλλά η δήλωσή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία. «Τι είναι στην πραγματικότητα αυτές οι φονικές μεταλλάξεις;», σχολίασε ο ιολόγος Γιόνας Σμιτ Χαναζιτ του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο Twitter. Kαι δήλωσε στη Bild: «Η εμφάνιση μιας “θανατηφόρας παραλλαγής” το φθινόπωρο – ό,τι κι αν είναι αυτή – είναι ένα λίαν απίθανο σενάριο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Και μπορεί η Όμικρον να είναι μια παραλλαγή του κορωνοϊού που προσπαθεί να παρακάμψει την ανοσοπροστασία των ανθρώπων, αλλά έχουμε δει ότι «ο εμβολιασμός προσφέρει μια καλή προστασία από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο», πρόσθεσε.

 Αλλά και ο ιολόγος Χέντρικ Στρέεκ από τη Βόννη άσκησε κριτική στον υπουργό Υγείας της Γερμανίας για τη δήλωσή του, σημειώνοντας στην ίδια εφημερίδα ότι η ανάπτυξη παραλλαγών είναι εξίσου δύσκολου να προβλεφθεί όσο και να επηρεαστεί. «Αντί, λοιπόν, να προειδοποιούμε για σενάρια όπως “θανατηφόρες παραλλαγές” το σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε για το φθινόπωρο και τον χειμώνα».

 Κατά κανόνα, πρόσθεσε, οι ιοί δεν γίνονται πιο επικίνδυνοι. Από την πλευρά τους ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νοτς και ο αρμόδιος για θέματα υγείας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Έρβιν Ριούντελ, εξαπέλυσαν βέλη κατά του Λάουτερμπαχ: «Θα έπρεπε να είχε μάθει από τα λάθη και τις εσφαλμένες εκτιμήσεις του», σχολίασε ο Φον Νοτς στο Twitter.

 O Γερμανός υπουργός Υγείας είπε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρχουν όσο το δυνατόν αρκετά εμβόλια για κάθε πολίτη» το φθινόπωρο, «ανεξάρτητα από το ποια παραλλαγή θα έρθει. Τότε θα έχουμε μέσα να αντιμετωπίσουμε τόσον μία παραλλαγή της Όμικρον όσο και της Δέλτα».

 Παράλληλα τάχθηκε υπέρ γρήγορων αλλαγών στη γερμανική νομοθεσία για την προστασία από τις λοιμώξεις, ώστε να είναι εφικτή το φθινόπωρο η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. «Το φθινόπωρο θα αλλάξει πάλι η κατάσταση, θα αυξηθούν τα κρούσματα, θα υπάρχουν πιθανώς νέες μεταλλάξεις ή θα αυξηθεί ο αριθμός των λοιμώξεων από την Όμικρον. Γι’ αυτό πρέπει μέχρι τότε να επεξεργαστούμε τη σχετική νομοθεσία», δήλωσε.