Eικόνες βγαλμένες από ένα δυστοπικό μέλλον ή από ταινία επιστημονικής φαντασίας εξελίσσονται καθημερινά στη Σανγκάη και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η οικονομική καρδιά της Κίνας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα από την αρχή της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει μετατραπεί σε πόλη - φάντασμα με έρημους δρόμους, όπου κάνουν συχνά αισθητή την παρουσία τους ρομποτικά σκυλιά, με διαταγές για τους κατοίκους για να υποβληθούν σε τεστ.

Ο απάνθρωπος τρόπος με τον οποίο το αυταρχικό κινεζικό καθεστώς αντιμετωπίζει τους πολίτες έχει προκαλέσει σοκ και προβληματισμό παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μίλησε στο Mega για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και στάθηκε σε όσα συμβαίνουν στη Σανγκάη.

«Μέσα σε δύο χρόνια της πανδημίας έχουμε μάθει πολλά. Δεν καταλαβαίνουμε αυτό που βλέπουμε στη Σανγκάη. Κάνουν σαν να είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν την πανδημία. Υπάρχει η υπόθεση μήπως έχουν βρει κάτι που δεν μας έχουν πει», σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος σχολιάζοντας τις σκληρές εικόνες από τη Σαγκάη, με τον αυστηρό και σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπο περιορισμό των κατοίκων.




Αναφερόμενος στα εμβόλια και συγκεκριμένα στην 4η δόση, ο ίδιος τόνισε ότι: «Τα εμβόλια λειτουργούν. Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε την 4η δόση εμβολίου. Καλό θα ήταν να το κάνουμε πριν έρθει κάποιο μεγάλο κύμα. Έχουμε ένα εργαλείο που δουλεύει. Τώρα κάνουμε έρευνα για ένα εμβόλιο που θα είναι μία μόνο δόση».

«Την 4η δόση στην Αμερική την κάνουν τώρα οι άνω των 50 ετών. Αν δεν υπάρξουν πολλά κρούσματα δεν νομίζω να χρειαστεί η 4η δόση για τους κάτω των 50 ετών», πρόσθεσε.