Άνοδο 5,3% κατέγραψε στις τιμές καταναλωτή η Πορτογαλία τον Μάρτιο, έναντι 4,2% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ine) της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός που παρατηρήθηκε για αυτό το διάστημα είναι ο μεγαλύτερος για την ιβηρική χώρα από τον Ιούνιο του 1994 σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο.

Η αύξηση των τιμών στα προϊόντα ενέργειας έφτασε στο 19,8%, όντας η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 1991, και συνέβαλε στην εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές, παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Μάρτιο έναντι μόλις 0,4% τον Φεβρουάριο.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών, εκτινάχθηκε τον Μάρτιο κατά 5,5% σε ετήσια βάση, έναντι 4,4% του Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη αύξηση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στην Πορτογαλία από τη δημιουργία του συγκεκριμένου δείκτη το 1996 και δείχνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και σε αυτές των υπόλοιπων προϊόντων συνολικά.

Ενδεικτικό είναι πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης σύμφωνα με την Eurostat έφτασε στο 7,5% έναντι 5,9% τον Φεβρουάριο. Το πρόβλημα, συνεπώς, φαίνεται πως αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης και όχι μόνο την Ελλάδα καθώς αρκετές χώρες όπως το Βέλγιο (9,3%), η Σλοβακία (9,5%), η Ισπανία (9,8%), η Λετονία (11,2%), η Εσθονία (14,8%) και η Λιθουανία (15,6%) έχουν ιδιαίτερα αυξημένο πληθωρισμό σε σχέση με το 8% της χώρας μας που είναι στα όρια του μέσου όρου.

Οι αυξήσεις που παρατηρούνται, σύμφωνα με την Eurostat, αποτελούν απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Τα καύσιμα και τα τρόφιμα έχουν προσθέσει στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ένα 5% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Μόνο με την αφαίρεση των καυσίμων από τον υπολογισμό του, ο
πληθωρισμός δεν θα ξεπερνούσε το 3,4% ενώ αν αφαιρούνταν στο σύνολό τους όσα προϊόντα έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, αυτός δεν θα ξεπερνούσε το 3%.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές πως το ζήτημα που έχει ανακύψει αποτελεί συνολικό πρόβλημα για την ΕΕ και την Ευρωζώνη και όχι μεμονωμένο μιας χώρας.