Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών που έφεραν τον Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη θέση με προβάδισμα σχεδόν 5 μονάδων έναντι της Μαρίν Λε Πεν χάρισαν μια βαθιά ανάσα τόσο στην Ευρώπη όσο και ειδικότερα στη χώρα μας. Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, στον δεύτερο γύρο αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί το ήδη υπάρχον αποτέλεσμα και συνεπώς η ακροδεξιά υποψήφια δεν θα καταφέρει να ανατρέψει την εις βάρος της διαφορά.

Η ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γαλλία, αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού «καραδοκούν», εκτιμούν πηγές της κυβέρνησης. «Οι εθνικιστικές απόψεις βρίσκουν ευήκοα ώτα, όσο η Ευρώπη μένει αδρανής και αυτό συνιστά ένα μεγάλο εχθρό για την ευρωπαϊκή οικογένεια» εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας.

Πώς θρέφεται η ακροδεξιά

Η χρόνια πίεση από την πανδημία, σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε, και τώρα η ενεργειακή κρίση με το τσουνάμι των ανατιμήσεων που πυροδοτεί, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι οδηγούν στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και «θρέφουν» την ακροδεξιά, είναι η κοινή πλέον, εκτίμηση…

Κι αυτό το μήνυμα έχει παραλήπτη όχι μόνο τον Γάλλο Πρόεδρο αλλά και τους «27» ηγέτες των χωρών της Ε.Ε..

«Καμπανάκι» Μητσοτάκη για τις φωνές του λαϊκισμού

Αξίζει να αναφερθεί πως το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Φόρουμ των Δελφών ήταν πως όσο η Ευρώπη αναβάλλει να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, τόσο θα δυναμώνουν οι φωνές του λαϊκισμού. «Θα είναι τεράστιο λάθος, αν για οικονομικούς λόγους χάσουμε τη λαϊκή στήριξη» διεμήνυσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι μέτρησε στην ψήφο των Γάλλων

Παρά το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε λάβει πρωτοβουλίες για να μην χτυπήσουν οι σειρήνες του πολέμου στην Ευρώπη – έχοντας ο ίδιος μπαράζ επαφών με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην προσπάθεια να αποτραπεί η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – για τους Γάλλους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες, αυτό που έπαιξε ρόλο ήταν οι επιπτώσεις του πολέμου στην τσέπη τους και η ακρίβεια που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.

Η Μαρί Λε Πεν, η οποία απείλησε σοβαρά τον Γάλλο Πρόεδρο στην εκλογική κούρσα, εστίασε ακριβώς εκεί… Στην έκρηξη της ακρίβειας και στις ανάγκες των πολιτών. Και πέτυχε να είναι η αντίπαλος του Μακρόν στην μάχη της 24ης Απριλίου, ενώ με ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, άνω του 20%, ακολουθεί, στην 3η θέση, ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ-Μελενσόν… Άλλη μία ένδειξη του εύρους της δυσαρέσκειας των Γάλλων για την περιπέτεια στην οποία τους οδηγεί η νέα οικονομική πραγματικότητα.