Σοκαρισμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη, από τις φρικαλεότητες των Ρώσων στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας. Τα πλάνα από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων με νεκρούς πολίτες πεταμένους στους δρόμους, σε σακούλες και πηγάδια, με δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη, αποτυπώνουν την φρίκη του πολέμου

Εκτελέσεις, βιασμούς και βασανισμούς αμάχων καταγγέλλουν οι Αρχές της Ουκρανίας, ενώ και η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει επανειλημμένως τις ενέργειες του ρωσικού στρατού. Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι, ακόμα και σε επίπεδο ηγεσίας, έχουν κάνει ήδη λόγο για εγκλήματα πολέμου και έχουν προαναγγείλει έρευνες για να διαπιστωθεί η έκταση της φρίκης, αλλά και να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν.

Οι Ρώσοι ανασυντάσσονται για επίθεση στο Ντονμπάς

Πριν από μερικές ημέρες, και μετά από συνάντηση των διαπραγματευτών Ουκρανίας-Ρωσίας, η Μόσχα είχε ανακοινώσει πως θα απέσυρε τα στρατεύματά της από την περιοχή του Κιέβου. Κάποιες πλευρές, όπως η Τουρκία, μίλησαν για μια κίνηση καλής θέλησης και εξέφρασαν αισιοδοξία, άλλοι όμως ήταν πιο επιφυλακτικοί και έκαναν λόγο για προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας κάτω από το πρόσχημα της απόσυρσης αυτής.

Πλέον, οι αξιωματούχοι της Δύσης μιλούν για ένα σχέδιο που έχει αλλάξει σημείο εστίασης όσον αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις. Τώρα, δηλαδή, στο επίκεντρο του σχεδίου της Ρωσίας φαίνεται ότι βρίσκεται το Ντονμπάς.

Εξάλλου, Ρώσοι αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αναφέρει ότι ο στόχος της επιχείρησης είναι η «απελευθέρωση του Ντονμπάς». «Η Ρωσία θα προσπαθήσει να πάρει ολόκληρο τον έλεγχο του Ντονμπάς και να δημιουργήσει μια γη-γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία», έχει δηλώσει σχετικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, για να προσθέσει πως «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει παραιτηθεί από τη φιλοδοξία του να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας».

«Φύγετε όσο μπορείτε ακόμα»

Σήμερα, σε δραματικό τόνο, οι Αρχές της Ουκρανίας κάλεσαν τον πληθυσμό που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χώρας να απομακρυνθεί αμέσως, προτού είναι πολύ αργά. Οι περιφερειακές Αρχές τονίζουν ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί σε άλλη περίπτωση οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Με τις φρικτές εικόνες των εκατοντάδων σφαγιασμένων αμάχων σε πόλεις που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός, όπως η Μπούτσα, οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Θα απομακρύνουμε τους πάντες εάν οι Ρώσοι μας επιτρέψουν να φτάσουμε στους χώρους συνάντησης [για εκκένωση]», έγραψε στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Serhiy Gaidai. «Επειδή, όπως βλέπετε, δεν τηρούν πάντα τις εκεχειρίες», είπε.

«Απευθύνω έκκληση σε κάθε κάτοικο της περιοχής του Λουχάνσκ – να απομακρυνθεί όσο είναι ασφαλές… όσο υπάρχουν λεωφορεία και τρένα – να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία». Η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην περιοχή «δεν θα μπορούμε πια να βοηθήσουμε» τους κατοίκους, προειδοποίησε «γιατί θα ήταν πρακτικά αδύνατον να σταματήσουν οι μάχες».

ξξξκ

«Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα», επέμεινε η Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Μπάιντεν: «Να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε εκ νέου για τις φρικτές εικόνες που καταγράφηκαν στην πόλη Μπούτσα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «η αίσθηση της βαρβαρότητας και της απανθρωπιάς» εκτέθηκε δημόσια για να τη δει όλος ο κόσμος και στη συνέχεια κάλεσε τις χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σιγουρέψουν ότι «οι δράστες θα λογοδοτήσουν».

«Πολίτες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και πτώματα πετάχτηκαν σε μαζικούς τάφους. Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι τίποτα λιγότερο από εγκλήματα πολέμου», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε όλον τον κόσμο να συνεχίσει να πιέζει οικονομικά τη Ρωσία, ώστε να απομονωθεί ακόμα περισσότερο ο Πούτιν.

«Χάρη στη γενναιότητα και το μαχητικό πνεύμα του ουκρανικού λαού, η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει στους αρχικούς της πολεμικούς στόχους. Η Ρωσία ήθελε να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και να ανατρέψει τη δημοκρατία και την εκλεγμένη κυβέρνησή της. Σήμερα το Κίεβο παραμένει και αυτή η κυβέρνηση εξακολουθεί να προεδρεύει».

«Αυτός ο αγώνας απέχει πολύ από το να τελειώσει. Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού στον αγώνα τους για ελευθερία». Οι ΗΠΑ σήμερα ανακοίνωσαν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά από τη σφαγή στην Μπούτσα.

Μακρόν: «Πολύ πιθανόν» να πρόκειται για «εγκλήματα πολέμου»

Σχολιάζοντας τις υπό διερεύνηση δολοφονίες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως είναι «πολύ πιθανόν» να πρόκειται για «εγκλήματα πολέμου».

«Πολύ πιθανόν να πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου που διαπράχτηκε εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.


Ζελένσκι: «Μετά τις σφαγές, δεν έχουμε μεγάλη επιθυμία να μιλήσουμε με τους Ρώσους»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέτευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk, δήλωσε πως «δεν έχει μεγάλη επιθυμία να διαπραγματευτεί με τους Ρώσους» μετά τις σφαγές αμάχων σε πόλεις, όπως η Μπούτσα, ωστόσο «οι συνομιλίες αυτές είναι απαραίτητες, για να σωθεί ο ουκρανικός λαός», είπε ο Ζελέσνκι.

«Μετά από αυτά που είδαμε, δεν υπάρχει μεγάλη επιθυμία να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία, γιατί καταλαβαίνουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, τόνισε ότι ανεξάρτητα από την επιθυμία του, πρέπει «να γίνονται καθημερινά βήματα για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ζωές των ανθρώπων».

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε έστω και μικρές ευκαιρίες για να εξελιχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Χωρίς αυτό, νομίζω ότι είναι δύσκολο να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζελένσκι στάθηκε στη σημασία της μεσολαβητικής αποστολής ορισμένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στην αρχή μιας πιθανής συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι απάντησε: «Μπορεί να γίνει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω ότι μπορεί να συμβεί. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάμε, σημασία έχει πού θα καταλήξουμε. Εδώ θα είμαι και θα πρέπει να είμαι αρκετά ρεαλιστής ως πρόεδρος. Υπάρχουν πράγματα στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε».

Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε και για τη Μαριούπολη, τονίζοντας ότι χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ενώ οι Ρώσοι εισβολείς προσπαθούσαν να μην επιτρέψουν να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους.

«Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι επειδή οι Ρώσοι φοβούνται. Φοβούνται ότι δεν θα προλάβουν να καθαρίσουν και ο κόσμος θα δει τι υπάρχει εκεί. Νομίζω ότι υπάρχει μια τραγωδία, νομίζω ότι υπάρχει μια κόλαση. Ξέρω ότι δεν υπάρχουν δεκάδες, αλλά χιλιάδες άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί και γνωρίζουμε για χιλιάδες τραυματίες», σημείωσε ο Ζελένσκι.