Εξοργισμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη με τις εικόνες φρίκης απ’ την ουκρανική πόλη Μπούτσα που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνουν τον όλεθρο του πολέμου. Την ίδια ώρα Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους και πιο συγκεκριμένα τις νέες κυρώσεις που ετοιμάζονται θα επιβάλλουν στη Ρωσία.

Αναμένει χειρότερα εγκλήματα η Ουκρανία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αναμένει ακόμη χειρότερα εγκλήματα πολέμου από αυτά στην Μπούκα, βάζοντας στο κάδρο την πόλη Μποροντιάνκα.
Συγκεκριμένα, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας έκανε γνωστό ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου και ειδικά στη Μποροντιάνκα.

Η Ουκρανή γενική εισαγγελέας, Ιρίνα Βενεντικτόβα, δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν, στη Μπούκα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε, τη στιγμή που Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν όλο και πιο έντονα ότι Ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Έρχονται νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία

Το μακελειό στην Μπούκα οδήγησε σε συζήτηση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για περαιτέρω πίεση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον της εισβολής της Μόσχας, ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η φρίκη, με τις φωνές που κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία από πλευράς της Ρωσίας διαρκώς να πληθαίνουν.

Oι εφιαλτικές φωτογραφίες των νεκρών αμάχων στους δρόμους της Μπούκα που κάνουν από το Σάββατο τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ανάγκασαν Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχοι να καλέσουν την ΕΕ να διακόψει άμεσα να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Κάθε βαρέλι πετρελαίου και κάθε τόνος φυσικού αερίου είναι εμποτισμένα με το αίμα των νεκρών», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας προειδοποίησε με τη σειρά του τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μη γίνουν «συνένοχοι».

Δείτε τις εικόνες

Μπουτσα__1_
Μπουτσα__2_
Μπουτσα__3_
Μπουτσα__4_
Μπουτσα__5_
Μπουτσα__6_

Γερμανία και Γαλλία απελαύνουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες 40 Ρώσοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βερολίνο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα», τα οποία «εργάζονται εδώ εναντίον της ελευθερίας μας και της συνοχής της κοινωνίας μας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Δεν θα το ανεχτούμε άλλο αυτό», τόνισε. Επίσης, και η Λιθουανία απέλασε τον Ρώσο πρέσβη, μετά τις φρικτές εικόνες από την Μπούκα.

Το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε επίσης ότι δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες θα απελάσει και η Γαλλία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, θα απελαθούν 30 Ρώσοι που έχουν διπλωματικό καθεστώς.

Η τακτική της ΕΕ στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, η ΕΕ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για να χτυπήσει τη Ρωσία με πακέτα κυρώσεων, παρότι συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσαν τις εισαγωγές, η ΕΕ υποστήριξε ότι δεν είχε την πολυτέλεια να ακολουθήσει αυτές τις κινήσεις επειδή εξαρτάται πολύ περισσότερο από την ενέργεια της Ρωσίας.

Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και περισσότερο από το ένα τέταρτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία, ενώ ΗΠΑ και Βρετανία εισάγουν πολύ λιγότερο.

Τα κράτη της Βαλτικής και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ζητήσει από την Ε.Ε. να κάνει περισσότερα, ενώ οι ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν αντιταχθεί σε τέτοιες εκκλήσεις.