Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει πλέον καμία πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας.

Η απόφαση ισχύει από χθες, Δευτέρα 4 Απριλίου, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή ενημερωμένη σχετικά.

Η απόφαση των ΗΠΑ να μη δέχονται πληρωμές από τη Ρωσία σε δολάρια σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Μόσχα βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε ιστορική κήρυξη στάσης πληρωμών.

Σε διεθνείς πιστωτές

Η Ρωσία, η οποία εκκρεμεί να αποπληρώσει 15 ομόλογα στους διεθνείς πιστωτές της, ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καταφέρει να αποφύγει την κήρυξη στάσης πληρωμών του εξωτερικού χρέους της ως αυτό το στάδιο, παρά την επιβολή κυρώσεων.

Αν η Ρωσία δεν κάνει κάποια από τις επικείμενες πληρωμές εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ή αν πληρώσει σε ρούβλια ενώ η συμβατική της υποχρέωση είναι να καταβάλει τα ποσά σε δολάρια, ευρώ ή άλλα ρητώς προσδιορισμένα νομίσματα, θα θεωρηθεί πως κήρυξε στάση πληρωμών.