Νέες κυρώσεις ετοιμάζονται να επιβάλουν οι δυτικοί σε βάρος της Ρωσίας μετά τις «εικόνες των θηριωδιών» στην Μπούτσα του Κιέβου, όπου  εκατοντάδες πτώματα απεικονίζονται να κείτονται στους δρόμους, οι οποίες έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και προκαλούν αποτροπιασμό για τις ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι συζητήσεις για έναν πέμπτο γύρο αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας ενδέχεται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη. Στόχο έχουν να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας και την ελίτ της κυβέρνησης μετά τις καταγγελίες των ουκρανικών αρχών και των ΜΚΟ για τις φρικτές επιθέσεις σε βάρος άοπλων αμάχων κατοίκων σε περιοχές κοντά στο Κίεβο, που έχουν ανακαταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Εικόνες από την πόλη που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν δεκάδες πτώματα σκορπισμένα στους δρόμους, όλοι ντυμένοι με πολιτικά ρούχα. Συνολικά περίπου 300 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιθέσεων τον προηγούμενο μήνα. Αν και η Μπούτσα απελευθερώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες. Η Ουκρανή υφυπουργός Εξωτερικών, Εμινέ Ζεπάρ, έγραψε νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς».

Οι ισχυρισμοί για ρωσικά εγκλήματα πολέμου και οι εκκλήσεις για περισσότερη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έγιναν πιο ισχυρές, αφότου η Μόσχα άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα, μετατοπίζοντας το επίκεντρο του πολέμου στα ανατολικά της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο twitter, καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις σε βάρος αμάχων δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες των θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούτσα». «Η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

“Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου” ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ έγραψε επίσης στο twitter ότι «οι εικόνες από την Μπούκα είναι απαράδεκτες» και προειδοποίησε ότι «οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πολέμου είναι υποχρεωμένοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη». «Θα ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για την άμυνα της Ουκρανίας», είπε.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να επιβληθεί κατά της Ρωσίας, στοχοποιώντας όλες τις τράπεζες της, κλείνοντας λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και επιβάλλοντας ένα εμπάργκο στο σύνολο του ρωσικού εμπορίου.

Ο Αντρίι Σιμπίχα αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου στην Ουκρανία, τόνισε σε δηλώσεις του προς την τηλεόραση, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν, αναφορικά με την διάπραξη βιαιοτήτων από τη Ρωσία στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας κατέθεσε επίσης αίτημα για «έναν πέμπτο γύρο ισχυρών κυρώσεων της ΕΕ το συντομότερο δυνατό», λέγοντας ότι οι δολοφονίες Ουκρανών αμάχων από τη Ρωσία ήταν «καθαρά εγκλήματα πολέμου».

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τις καταγγελίες. Η Μόσχα έχει προηγούμενα αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έχει στοχοποιήσει αμάχους.