Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή με τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ.

Σημειώνεται πως τον Φεντόροφ είχαν συλλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την κατάληψη της πόλης και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.

Ο Μακρόν είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ιβάν Φεντόροφ, που συνοδευόταν από τέσσερις Ουκρανούς βουλευτές, είχε συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τους Ρώσους στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων.

«Χαιρόμαστε που σας βλέπουμε εδώ, ελεύθερο, και δεν τολμώ να φανταστώ όσα βιώσατε, όλοι μας αναστατωθήκαμε όταν σας απήγαγαν», του είπε ο Μακρόν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε βοήθεια από Μακρόν και Σολτς

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να βοηθήσουν για να απελευθερωθεί ο δήμαρχος.

Στις 21 Μαρτίου η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Φεντόροφ ανταλλάχθηκε με εννέα Ρώσους αιχμαλώτους.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες με συνέλαβαν για να δείξουν στους συναδέλφους μου τι μπορούν να κάνουν σε εκείνους που αρνούνται να συνεργαστούν με τη Ρωσία», είπε την Τετάρτη ο Φεντόροφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Μετά τη συνάντησή τους με τον Μακρόν οι Ουκρανοί βουλευτές ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς από τους Ρώσους. Αναφερόμενοι δε στην κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, έκαναν λόγο για «ολοκληρωτική καταστροφή».