Αποφασισμένος να διεκδικήσει το ρόλο του διαμεσολαβητή είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αναδειχθεί και στην διεθνή πολιτική σκηνή ως μια πολιτική προσωπικότητα που πασχίζει για να διατηρήσει τις ισορροπίες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να κερδίσει και τα δικά του οφέλη από την θέση του διαμεσολαβητή. Για το λόγο αυτό σχεδιάζει, όπως ανακοίνωσε συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Ερντογάν σκοπεύει να θέσει στους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας το ζήτημα της διοργάνωσης της συνάντησής τους.

 Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του αυτή την εβδομάδα, σκοπεύοντας να θέσει το θέμα της διοργάνωσης της συνάντησής τους.

 «Είμαι αποφασισμένος να διαπραγματευτώ τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μόλις επιστρέψω από το Ουζμπεκιστάν. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα τους ευχαριστήσουμε τόσο από μέρους μου όσο και εκ μέρους του λαού μου και θα πούμε: "Στόχος μας είναι να συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό." Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Εν τω μεταξύ, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από το αεροπλάνο μετά την επιστροφή από το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

 Ο Ρώσος ολιγάρχης, Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από ευρωπαϊκές χώρες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν μέλος της ρωσικής αποστολής στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

 Ο Αμπράμοβιτς εμφανίστηκε απρόσμενα στις συνομιλίες της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που δόθηκε από την προεδρία, ο Αμπράμοβιτς φαίνεται να κάθεται μεταξύ των παρατηρητών παρά στο κεντρικό τραπέζι των δύο διαπραγματευτικών ομάδων.

 «Ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Αντί να κοιτάμε ποιος ήταν στο τραπέζι, θα πρέπει να κοιτάμε εκ μέρους ποιου ήταν εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν.

  Η Τουρκία είναι έτοιμη επί της αρχής να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα για την Ουκρανία

Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη, επί της αρχής, να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα για την Ουκρανία, αλλά οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα πρέπει να καθοριστούν, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε μερική αποκλιμάκωση των επιχειρήσεών της κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «πραγματικά σημαντική».

 Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση από το Ουζμπεκιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Ουκρανία επέδωσε στη Ρωσία γραπτες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, έδωσαν «σημαντική ώθηση» στη διαδικασία.

 «Στο θέμα της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας, μπορούμε να είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, είμαστε έτοιμοι για αυτό επί της αρχής, αλλά φυσικά χρειάζεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το δίκτυο NTV, αναφερόμενος στην προσφορά της Ουκρανίας προς αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να λειτουργήσουν ως εγγυητές ασφαλείας.

 Ο Ερντογάν στον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος θέλει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης.

 Η Τουρκία, μάλιστα, θεωρείται πως έχει πλεονέκτημα ως εγγυήτρια δύναμη. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενός οργανισμού για τον οποίο η Ρωσία -και προηγουμένως η Σοβιετική Ένωση- χρησιμεύει ως λόγος ύπαρξης ή θεμελιώδης απειλή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίνει όλο και περισσότερο το δυτικοκεντρικό διεθνές σύστημα. Όμως, ως μέλος πολλών δυτικών θεσμών, η Τουρκία είναι επίσης δικαιούχος, και, κατά μία έννοια, μέρος της γεωπολιτικής Δύσης.

 Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει επίσης θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Επιπλέον, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Και έχει ανταγωνιστεί και συνεργαστεί με τη Ρωσία μέσα από ζώνες σύγκρουσης στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια.