Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι υπέγραψε το διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν, εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο και αέριο στη δυτική Ευρώπη και, ακόμη και αν σε κάποιο χρονικό διάστημα καταφέρουν (οι Ρώσοι) να αυξήσουν τις πωλήσεις προς τα ανατολικά, στην Κίνα και την Ινδία, αυτό δεν θα αντικαταστήσει τις πωλήσεις που κάνουν ήδη στη δυτική Ευρώπη», είπε ο αξιωματούχος αυτός ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Αμφιβάλλω σοβαρά αν θα περάσουν τέτοιου είδους απειλές, νομίζω ότι θα ήταν υπερβολικά επιζήμιο για το ρωσικό κράτος», πρόσθεσε, την ώρα που ο Πούτιν έκανε ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι αγοραστές φυσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει από αύριο να πληρώνουν σε ρούβλια, γιατί διαφορετικά θα διακόπτεται ο εφοδιασμός τους. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να πλήξει ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι το μέτρο αυτό είναι η απάντηση της Μόσχας στο «πάγωμα» των αποθεμάτων της Ρωσίας στο εξωτερικό, ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Δύση επέβαλε αυτήν την κύρωση σε αντίποινα για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ποιες χώρες θεωρεί η Ρωσία «μη φιλικές»

Στις αρχές Μαρτίου η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο των «μη φιλικών» χωρών, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, τα μέλη της ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Νορβηγία και η Αυστραλία.

Ο Πούτιν επέμεινε ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν θα έχει καμία επίπτωση σε ό,τι αφορά τις ποσότητες ή την τιμή των υδρογονανθράκων. Στα περισσότερα συμβόλαια η τιμή του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου αναφέρεται σε ξένο νόμισμα, συνήθως σε ευρώ ή σε δολάρια.

Με βάση την απόφαση της Μόσχας, όπως εξήγησε το Κρεμλίνο νωρίτερα σήμερα, οι καταναλωτές του ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να προβαίνουν σε ντε φάκτο ανταλλαγή συναλλάγματος στη Ρωσία. «Για εκείνους που παραλαμβάνουν ρωσικό αέριο, που πληρώνουν για τις παραδόσεις, δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων καμία αλλαγή.

Απλώς λαμβάνουν ρούβλια για το ποσό σε συνάλλαγμα που προβλέπεται στη σύμβαση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η Ρωσία τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τις ποσότητες και την τιμή», πρόσθεσε.

Με την απόφαση αυτή η Ρωσία ελπίζει ότι θα στηρίξει το νόμισμά της που πλήττεται από τις κυρώσεις. Ήδη η Μόσχα υποχρεώνει τους εξαγωγείς της, συμπεριλαμβανομένης και της Gazprom, να μετατρέψουν το 80% του κύκλου εργασιών τους σε ρούβλια. Τα μέτρα αυτά και το επιτόκιο που ορίστηκε στο 20% επέτρεψαν στο ρούβλι να ανακάμψει, περίπου στα επίπεδα που ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.