Η Ρωσία υποσχέθηκε σήμερα να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί μιας συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού καθεστώτος της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (...) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Εκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες» και είπε ότι οι «σαφείς» προτάσεις της Ουκρανίας «θα μελετηθούν πολύ σύντομα και θα υποβληθούν στον πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών είναι πιθανή μια συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Πούτιν και τους εκπροσώπους των εγγυητριών χωρών. «Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση των δύο προέδρων, το είχαμε πει από την αρχή ότι θα ήταν πιθανή εφόσον υπάρξει συμφωνία (…) Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών», σημείωσε.

«Μετά την σημερινή ουσιαστική συζήτηση, συμφωνήσαμε και προτείνουμε να γίνει η συνάντηση για να μονογραφεί η συμφωνία», πρόσθεσε. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για μια συμφωνία και θα βρούμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, η πιθανότητα ειρήνευσης θα έρθει πιο κοντά», είπε εξάλλου ο Μεντίνσκι.

Μιλώντας στη συνέχεια στη ρωσική τηλεόραση ανέφερε τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει νωρίτερα το Κίεβο, το οποίο προτίθεται να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας εφόσον ξένες δυνάμεις εγγυηθούν την ασφάλειά του. Η Ουκρανία θα δεχόταν επίσης να μην φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις ξένων χωρών στο έδαφός της και να υιοθετήσει καθεστώς «μη πυρηνικής» χώρας.

Η ουδετερότητα σημαίνει ότι το Κίεβο εγκαταλείπει την προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ, μια πιθανότητα που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία ζητά από δυτικές χώρες να εγγυηθούν την ασφάλειά της.

Ο Μεντίνσκι χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση των Ουκρανών και είπε ότι η Ρωσία «θα απαντήσει». Σημείωσε ότι μια πιθανή συμφωνία θα υπογραφόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.