Στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης άρχισαν οι κρίσιμες συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν  ΜΜΕ του Κιέβου.

Τα πλάνα και οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση συνοδεύεται από εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.


Οι πρώτες συζητήσεις

Αρχικά, η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε στην ουκρανική αντιπροσωπεία για τη φερόμενη κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων, ενώ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ανέφερε πως τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα για την ουκρανική πλευρά είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας και τα ανθρωπιστικά θέματα.

Υποδοχή από Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών νωρίτερα σήμερα το πρωί στο διάσημο παλάτι. Στην ομιλία που απηύθυνε, επισήμανε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες».

Μιλώντας στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία».

Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν εκεχειρία και έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για συνάντηση των ηγετών Ουκρανίας και Ρωσίας.