Την ανάπτυξη νατοϊκων δυνάμεων σε 8 επιπλέον χώρες, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα, αποφάσισαν την Πέμπτη οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, με την παρουσία του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, 40.000 άνδρες υπό νατοϊκή διοίκηση θα είναι διαθέσιμοι, ενώ η Συμμαχία εξοπλίζει την Ουκρανία και απέναντι σε βιολογικές επιθέσεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Star, την Πέμπτη οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ ενέκριναν την ανάπτυξη νέων πολυεθνικών ομάδων δράσης σε όλο το ανατολικό μέτωπο της Συμμαχίας, επανδρώνοντας έτσι Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία, εκτός από την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με το θωρακισμένο, ειδικά διαμορφωμένο όχημα, στην έδρα του ΝΑΤΟ φτάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και έχει μια πρώτη χειραψία με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Λίγο αργότερα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μαζεύονται για την οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να χαιρετά αρκετούς από τους ηγέτες και να έχει θερμό τετ-α-τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Ανακοινώνουμε νέες κυρώσεις σε 400 ιδιώτες και νομικές οντότητες. Το ΝΑΤΟ ποτέ δεν ήταν πιο ενωμένο απ' ότι είναι σήμερα. Ο Πούτιν πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι σκόπευε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.