Με τη διά ζώσης παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν (πέρυσι το Μάρτιο, σε αντίστοιχη Σύνοδο, είχε συμμετάσχει εξ αποστάσεως), θα διεξαχθεί η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., προγραμματισμένη για τις 24-25 Μαρτίου.

Για την ίδια ημέρα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου.

Το μήνυμα σαφές, σύμφωνα με τους αναλυτές: Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των Ευρωπαίων και ο συντονισμός των επόμενων βημάτων είναι κοινός και στενός.

Μάλιστα, πληροφορίες του πολιτικού αναλυτή Ντέιβιντ Σάνγκερ από τους «New York Times» αναφέρουν ότι στην ευρωπαϊκή Σύνοδο πιθανώς να παραστούν και άλλα μη ΝΑΤΟϊκά μέλη, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, ενώ αναφέρει, ακόμα, πως οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να καταλήξουν σε κάποιο κείμενο ανακοινώσεων που θα κάνει τη διαφορά. Μέχρι στιγμής, η βασική εξέλιξη που φαινόταν να πυροδότησε την παρουσία Μπάιντεν στην Ευρώπη ήταν το ρωσικό χτύπημα σε ουκρανική βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και η ανησυχία της Βαρσοβίας, σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ.

Τη χώρα δεν αποκλείεται, άλλωστε, να επισκεφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Ευρώπη. «Στόχος (του Τζο Μπάιντεν) είναι να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και να συζητήσει και να αποτιμήσει πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή στη σύγκρουση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Η Κομισιόν καλείται να έχει παρουσιάσει έως το τέλος Μαΐου το σχέδιο REPowerEU για ενεργειακή αυτονόμηση της Ε.Ε. από τα ορυκτά καύσιμα της Μόσχας μέσα στην επόμενη πενταετία
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ταξίδι του προέδρου», είπε στο CNN η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, σχολιάζοντας πως αποδεικνύει την αλληλεγγύη ΝΑΤΟ και Ε.Ε., κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με την πιο αδύναμη συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα. Ο δε αναλυτής των «Financial Times» Μάρτιν Γουόλφ αναφέρεται στον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ε.Ε.: «Είναι σημαντικό η Ε.Ε. να γίνει μια πραγματική δύναμη ασφαλείας. Εχει την οικονομική και τη δημογραφική κλίμακα να εξισορροπήσει τη Ρωσία και η μετα-Brexit Βρετανία πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ΗΠΑ χρειάζονται αυτή την ευρωπαϊκή στήριξη, ειδικά καθώς χειρίζονται παράλληλα και την Κίνα του Σι (Τζινπίνγκ)».

O στόχος της συμμετοχής Μπάιντεν στη Σύνοδο

Στόχος της αμερικανικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή Σύνοδο, κατά την Ψάκι, οι επιπλέον τιμωρητικές ενέργειες προς τη Ρωσία. (που µέχρι στιγµής µεταφράζονται σε κυρώσεις) και η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι, πάλι, έχουν τη δική τους οικονοµική και ενεργειακή προγραµµατική ατζέντα σε εξέλιξη, που εστιάζεται στις αποφάσεις για τη µεγαλύτερη υποστήριξη του ενεργειακού εφοδιασµού των κρατών-µελών και τη διατήρηση σε ελέγξιµα επίπεδα των τιµών της ενέργειας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ειδικά τους πλέον ευάλωτους.

Στόχος των ΗΠΑ είναι οι επιπλέον τιµωρητικές ενέργειες προς τη Ρωσία, που µέχρι στιγµής µεταφράζονται σε κυρώσεις, και η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία
Η ατζέντα τέθηκε ήδη επί τάπητος στην προηγούµενη -άτυπη- Σύνοδο Κορυφής, στις Βερσαλλίες, στις 11-12 Μαρτίου, µε την Κοµισιόν να καλείται να παρουσιάσει έως το τέλος Μαΐου το σχέδιο REPowerEU για την ενεργειακή αυτονόµηση της Ενωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιµα µέσα στην επόµενη πενταετία. Αλλά και τους τρόπους υλοποίησης της δέσµευσης για να εξασφαλιστεί επαρκής πληρότητα (στο 90%) των υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίου ως την 1η Οκτωβρίου του επόµενου έτους (προκειµένου να µην επαναληφθεί η φετινή ενεργειακή δυστοκία), σύµφωνα και µε τη σχετική εξαγγελία της προέδρου της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Oμόλογα για τη χρηµατοδότηση των αµυντικών και ενεργειακών δαπανών

Η πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον δημοσιονομικό υπολογισμό του χρέους και του ελλείμματος φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος
Με δεδοµένες τις εξελίξεις στο πολεµικό µέτωπο, η αρχική ατζέντα της Συνόδου των Βερσαλλιών (που αφορούσε την επανεξέταση του Συµφώνου Σταθερότητας) αναδιαµορφώθηκε, µε τη Γαλλία του Εµανουέλ Μακρόν και την Ιταλία του Μάριο Ντράγκι να προωθούν, χωρίς όµως να προχωρά, την έκδοση ευρωπαϊκών οµολόγων για τη χρηµατοδότηση των αµυντικών και ενεργειακών δαπανών που απαιτεί ο ρωσικός πόλεµος στην Ουκρανία. Κάτι στο οποίο αντιτάχθηκαν -κατά πληροφορίες- η Ολλανδία, η ∆ανία και η Γερµανία, µε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, να σχολιάζει πως η χώρα του δεν είναι υπέρ της έκδοσης ευρωοµολόγων και κοινού χρέους, αλλά θα ήταν καλύτερα κατ’ αρχήν να διοχετευθούν προς αυτή την κατεύθυνση πόροι από το Ταµείο Ανασυγκρότησης που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόµη.

Αντίθετα, φαίνεται πως η πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εξαίρεση των αµυντικών δαπανών από τον δηµοσιονοµικό υπολογισµό του χρέους και του ελλείµµατος κερδίζει έδαφος, µε τις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης να συµφωνούν, καθώς χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία αναγκάζονται εκ των πραγµάτων να προχωρήσουν σε σηµαντική αύξηση των αµυντικών δαπανών τους. Αυτές οι χώρες ήταν οι ίδιες που στη Σύνοδο των Βερσαλλιών πίεσαν τους Κεντροευρωπαίους για την πλήρη απαγόρευση (εµπάργκο) των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, µε το επιχείρηµα πως µε αυτό το σκληρό µέτρο θα «αναγκαστεί» ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιµίρ Πούτιν, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων, όπως το έθεσε ο Λετονός πρωθυπουργός, Κρισγιάνις Κάρινς.

Ωστόσο, η πρόταση βρήκε αντίσταση από τη Γερµανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, που καλύπτουν µεγάλο µέρος των ενεργειακών τους αναγκών µε τις εισαγωγές από τη Ρωσία και η έκθεση των οποίων στις συνέπειες από µια τέτοια κίνηση θα ήταν µεγάλη. Μάλιστα, ο Γερµανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, τάχθηκε δηµόσια κατά της ιδέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 19/3