Να δώσει «επιθετικά όπλα» στην Ουκρανία ως «ένα μέσο αποτροπής» κατά της Μόσχας, ζήτησε από τη Δύση ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα είναι αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ο Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι πολίτες μας κρατούν γερά επιδεικνύοντας υπεράνθρωπο θάρρος, αλλά κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς επιθετικά όπλα, χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο αποτροπής», δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ σε βίντεο που ανήρτησε χθες Τρίτη το βράδυ στο Telegram.

«Χωρίς ένα πρόγραμμα του είδους 'Lend-lease' δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», επισήμανε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμών που είχαν συστήσει οι ΗΠΑ στις αρχές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, για να βοηθήσουν στρατιωτικά τις συμμαχικές τους χώρες.

«Είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας για καιρό χωρίς ένα αξιόπιστο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανό να καταρρίπτει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους του εχθρού», πρόσθεσε.

Ωστόσο «δεν μας δίνουν τέτοιους», κατήγγειλε. «Όπως δεν μας δίνουν αεροπλάνα», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για ένα αίτημα, το οποίο προς το παρόν απορρίπτει η Δύση, καθώς δεν επιθυμεί να παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την εξάπλωση της σύγκρουσης.

«Αυτός ο φόβος για την κλιμάκωση είναι κατανοητός, αλλά δεν θα βοηθήσει», εκτίμησε ο Γερμάκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τραγική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, που δέχεται συνεχές «σφυροκόπημα» από τους Ρώσους.

Μάλιστα, σε αύτην είναι εγκλωβισμένοι περίπου 100.000 άμαχοι, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.