Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι πάνω από 20.000 ξένοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν τους Ρώσους εισβολείς.

Αυτό περιλαμβάνει και πρώην μέλη του επίλεκτου συντάγματος αλεξιπτωτιστών του Βρετανικού Στρατού, έναν Καναδό ελεύθερο σκοπευτή και αμέτρητους άλλους από όλο τον κόσμο. Χώρες όπως ο Καναδάς και η Γερμανία έχουν ανοίξει τον δρόμο για τους αντίστοιχους πολίτες τους να συμμετάσχουν στον πόλεμο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αποθαρρύνουν ενεργά τους πολίτες να πάρουν τα όπλα. 

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μπορεί να σκότωσε περισσότερους από 180 ξένους μαχητές όταν στόχευσε μια ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ, 12 μίλια από τα σύνορα με την Πολωνία.
tsetsenoi
 

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Γιαβρί, δήλωσε ότι η βάση έγινε στόχος όπλων «μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας», επειδή φιλοξενούσε ξένους εθελοντές και είχε μεγάλο απόθεμα ξένων όπλων.

Αυτού του τύπου ο «εθελοντισμός» δεν έχει πατρίδα και πάντοτε αμείβεται καλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μισθός κυμαίνεται γύρω στα 500 δολάρια την ημέρα, αν πρόκειται για αξιωματικούς με ειδικές γνώσεις ή πρώην άντρες ειδικών δυνάμεων και αξιωματικούς, και γύρω στα 300 για απλούς στρατιώτες. 

Επιπλέον έχει καθοριστεί μπόνους αντικειμενικών σκοπών, εάν αυτοί επιτευχθούν ανάλογα με τις επιθυμίες της υπηρεσίας. Οσο δε για κέρδη και λεία που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, αυτά ανήκουν σε αυτόν που θα τα ιδιοποιηθεί.

16.000 «εθελοντές» από τη Μέση Ανατολή έχουν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή

20 χιλιάδες ξένοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν τους Ρώσους εισβολείς, σύμφωνα με τους Ουκρανούς
Η Μόσχα έχει επίσης δηλώσει ότι και αυτή θα καλωσορίσει «εθελοντές». Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι -κυρίως από τη Μέση Ανατολή- έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχουν στις μάχες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι σε αυτούς θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται πολλοί Σύροι, που είναι ειδικευμένοι στο αστικό περιβάλλον. Πολλοί βετεράνοι της μυστικής οργάνωσης «Wagner» ήταν καλεσμένοι σε ένα «πικνίκ στην Ουκρανία», με αναφορές στη γεύση του «salo», ενός είδους χοιρινού που καταναλώνεται παραδοσιακά στην Ουκρανία.

Τις πρώτες ημέρες λοιπόν της εισβολής στην Ουκρανία στάλθηκαν μέλη της «Wagner» στο Χάρκοβο, όπου τα μέλη της ομάδας ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια αποστολή, χωρίς να αποκαλυφθεί περί τίνος επρόκειτο. Μέλος της «Wagner» που συμμετείχε δήλωσε στο BBC: «Μας πλήρωσαν τότε 2.100 δολάρια για εργασία ενός μήνα και επιστρέψαμε στη Ρωσία».

500 δολάρια την ημέρα είναι ο μισθός αν πρόκειται για πρώην αξιωματικούς ή άντρες των ειδικών δυνάμεων
Η ομάδα «Wagner» είναι μια από τις πιο μυστικοπαθείς οργανώσεις στη Ρωσία. Επισήμως δεν υπάρχει, το να υπηρετείς ως μισθοφόρος είναι ενάντια στο ρωσικό και το Διεθνές Δίκαιο.

Ωστόσο, έως και 10.000 στελέχη πιστεύεται ότι έχουν συνάψει τουλάχιστον ένα συμβόλαιο με τη «Wagner» τα τελευταία επτά χρόνια. Οι νεοσύλλεκτοι τοποθετούνται σε μονάδες υπό τη διοίκηση αξιωματικών της GRU, της ρωσικής στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας.

Οι νέες μονάδες που δημιουργούνται δεν αναφέρονται πλέον ως «Wagner», αλλά χρησιμοποιούν νέα ονόματα - όπως «The Hawks». Το ίδιο βέβαια κάνουν και οι Δυτικοί. Η φημισμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας «Blackwater», μέλη της οποίας δρουν τώρα στην Ουκρανία, μετονομάστηκε εν μια νυκτί σε «Academi», μετά τα έκτροπα και τις δολοφονίες που είχαν διαπράξει μέλη της στο Ιράκ.
ταγμα1
Πολλοί βετεράνοι της μυστικής οργάνωσης «Wagner» ήταν καλεσμένοι σε ένα «πικνίκ», με αναφορές στη γεύση του «salo»
Η χρήση μισθοφόρων επιτρέπει και στις δύο πλευρές να κρατήσουν χαμηλό τον επίσημο αριθμό των νεκρών στρατευμένων, καθώς η χρήση μισθοφόρων είναι χωρίς πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο στις κοινωνίες των χωρών που τους χρησιμοποιούν.

Το «Τάγμα Αζόφ» και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις

Με έμβλημά του το Wolfsangel, το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS και έχει απαγορευτεί στη Γερμανία ως ναζιστικό σύμβολο, το «Τάγμα Αζόφ» της Ουκρανίας είναι ένα αμάλγαμα νεαρών εθνικιστών, νοσταλγών της χιτλερικής Γερμανίας, ακροδεξιών ομάδων κρούσεως, βίαιων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων και διεθνών τυχοδιωκτών, που τους ένωσε η «μάχη για το πραγματικό έθνος».

azof
Το «Τάγμα Aidar» ιδρύθηκε το 2014 και αποτελεί την τελευταία παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά. Το «Right Sector» ιδρύθηκε το 2013 ως παραστρατιωτική οργάνωση, αλλά γρήγορα απέκτησε και πολιτική υπόσταση ως κόμμα.

Με σκληρή, ακροδεξιά, νεοφασιστική ιδεολογία και παραπομπές στον Χίτλερ, αποτελεί το αντίπαλο «δέος» του «Τάγματος Aζόφ». Η στρατιωτική του πτέρυγα ονομάζεται DUK και δραστηριοποιείται στο Ντονμπάς, ενώ η ιδεολογία του κάνει λόγο για δημιουργία πανσλαβικού ενωμένου κράτους.


Φιλορώσοι στην επαρχία του Ντονμπάς

Πολέμαρχοι, πρώην στελέχη του ρωσικού στρατού που πολέμησαν σε Τσετσενία και Γεωργία, μαχητές που επιχείρησαν στη Σομαλία, ακόμα και νεοναζί συνθέτουν το παζλ των παραστρατιωτικών ομάδων που μάχονται στην επαρχία του Ντονμπάς υπέρ των ρωσόφωνων πληθυσμών, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετούν και άλλα συμφέροντα.

kozakoi
«Oplot», «Vostok», «Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός» και «Δημοκρατική Φρουρά» είναι κάποιες από τις ομάδες κρούσης που συνυπάρχουν στις ρωσικές περιοχές.

Σε «ιερό πόλεμο» για την κυριαρχία της Μόσχας θεωρεί ότι βρίσκεται η «Φρουρά των Κοζάκων», η οποία στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ φέρονται να στηρίζονται ακόμα και από τη Ρωσική Εκκλησία.

Οσο για τους «Τσετσένους του Καντίροφ», πρόκειται περί εξαιρετικών πολεμιστών, φανατικών μουσουλμάνων, οι οποίοι όμως αγνοούν το δίκαιο του πολέμου, αφοσιωμένοι στον ηγέτη τους μέχρι θανάτου.

Τέλος, το «Τάγμα της Σπάρτης» είναι μια αντάρτικη μαχητική ομάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR), που και αυτό είχε ενεργό ανάμειξη στις μάχες του 2014.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 19/3