«O πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση παγκόσμιας κλίμακας», τόνισε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί, ενόψει της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν για την επισιτιστική κατάσταση με τον Ουκρανό ομόλογό τους, μέσω βιντεοκλήσης.

Επιπλέον, ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, με βασικές υποδομές όπως γέφυρες και τρένα να έχουν καταστραφεί από βόμβες και πολλά καταστήματα μαναβικής και αποθήκες να έχουν αδειάσει.

Το 30% του σιταριού

Σημειώνεται ότι Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών σιταριού. Υπενθυμίζεται ότι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση είχε προειδοποιήσει προ ημερών και ο μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα από τη Ρωσία, Αντρέι Μελνιτσένκο. «Οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να τα αγοράσουν», τόνισε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος.