Αίσθηση παγκοσμίως είχαν προκαλέσει πριν από τρία χρόνια, οι εικόνες από το χορό της τότε υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας και μέλους του ακροδεξιού FPÖ, Κάριν Κνάισλ με τον προσκεκλημένο στο γάμο της, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ως γαμήλιο δώρο ο Ρώσος πρόεδρος της έφερε ένα σαμοβάρι, λουλούδια και μια χορωδία Κοζάκων του Ντον, όπως είχε γίνει τότε γνωστό. Εκείνο που δεν είχε διαρρεύσει, ήταν το ζευγάρι σκουλαρίκια με ζαφείρια συνολικού βάρους 22,9 γραμμαρίων και λευκόχρυσο αξίας περίπου 50.000 ευρώ που είχε χαρίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τότε Αυστριακή ΥΠΕΞ.



Η κόντρα με το ΥΠΕΞ της Αυστρίας

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που παρουσιάζει η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, η Κνάισλ συγκρούστηκε σφοδρά με το υπουργείο της για την ιδιοκτησία των σκουλαρικιών, καθώς το υπουργείο υποστήριζε ότι αποτελούν κρατική περιουσία, ενώ εκείνη έλεγε ότι ήταν προσωπικό δώρο.

Κάποια στιγμή φαίνεται ότι βρέθηκε λύση στο πρόβλημα με μια συμφωνία δανεισμού εφ’ όρου ζωής των σκουλαρικιών στην Κνάισλ, τα οποία οι κληρονόμοι της ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν μετά το θάνατό της στο αυστριακό κράτος.

Ωστόσο η Κνάισλ συνέχισε να αμφισβητεί τη συμφωνία περιγράφοντάς της ως «θηλιά». Σύμφωνα με το υπουργείο τα σκουλαρίκια φυλάσσονται από τον Φεβρουάριο του 2020 σε κρατικό θησαυροφυλάκιο, όπως γράφει η Kronen Zeitung.

123

Η Κνάισλ «αρνητικό παράδειγμα» της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς σε έκθεση του ευρωκοινοβουλίου κατονομάστηκε μαζί με το κόμμα της, το FPÖ και τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που κατέχει πόστα σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας, ως αρνητικό παράδειγμα της επιρροής που ασκεί το Κρεμλίνο στην ΕΕ.