Αισιόδοξος ότι οι ελπίδες για εκεχειρία στην Ουκρανία είναι αυξημένες, εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την Πέμπτη 17/3 ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφτηκε την πόλη Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας, όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

 Ο Τσαβούσογλου δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι οι ελπίδες για εκεχειρία είναι λίγο περισσότερες, ενώ ο σκοπός της μεσολάβησής του είναι η συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ ενημέρωσε τον ομόλογό του για το τι συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντησή του στη Μόσχα.

 Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι η εκεχειρία ειδικά στη Μαριούπολη, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 100 Τούρκοι πολίτες. «Εύχομαι το καλοκαίρι να επισκεφτώ τη Μαριούπολη για διακοπές με την οικογένειά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Ο Ντμίτρο Κουλέμπα τον ευχαρίστησε και ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες με τις οποίες θέλει να φτάσει σε συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι «εκτιμά» τη στάση της.

 Ο Ουκρανός ζήτησε συγκεκριμένα η Τουρκία να είναι «ένας από τους εγγυητές» μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία.

 «Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (P5), συν η Τουρκία και η Γερμανία», διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε καμιά αντίρρηση».