Την υποψηφιότητά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του ουκρανικού λαού για το βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης 2022 ζητά η Ουκρανία μέσω επιστολής της προς την αρμόδια νορβηγική επιτροπή. Μία σειρά από προσωπικότητες υπογράφουν την επιστολή με την οποία ζητείται από την επιτροπή του Νόμπελ να δώσει τη δυνατότητα στην Ουκρανία να είναι υποψήφια.

Τι αναφέρει η επιστολή

«Ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από τις εικόνες του πολέμου που έρχονται από την Ουκρανία. Εκατομμύρια οικογένειες ζουν πλέον σε καθεστώς φόβου, τα σπίτια τους και οι δουλειές τους απειλούνται από τους βομβαρδισμούς και τον εχθρικό στρατό. Είμαστε μάρτυρες του θάρρους του λαού της Ουκρανίας που αντιστέκεται σε αυτόν τον πόλεμο που διεξάγεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Γενναίοι Ουκρανοί άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται για τη διατήρηση της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας. Από την περιφρόνηση του δημοκρατικά εκλεγμένου Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέχρι τον άνδρα με δάκρυα στα μάτια που αποχαιρετά την οικογένειά του για να πολεμήσει για την πατρίδα του, οι άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία ξεσηκώνονται για να αντισταθούν στις δυνάμεις του αυταρχισμού. Τα λόγια συμπάθειας και υποστήριξής μας είναι φτωχά για να αποδώσουν τις θυσίες που κάνουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.

Αυτή τη στιγμή και σε όλο τον κόσμο οι δημοκρατικοί συμπολίτες μας θέτουν όλοι το ίδιο ερώτημα: τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας;

Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να δείξουμε στον λαό της Ουκρανίας ότι ο κόσμος είναι στο πλευρό του. Ως εκ τούτου, καλούμε ταπεινά την Επιτροπή, να εξετάσει:

Να παρατείνει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το νόμπελ Ειρήνης, ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή για τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας.