Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου που συνεχίζονται πλέον σε καθημερινή βάση, βρίσκονται στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει να διαφαίνεται και πάλι μία χαραμάδα αισιοδοξίας για μία πιθανή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Από χθες, έχει ξεκινήσει ένας διπλωματικός «πυρετός» προκειμένου να μπουν τα θεμέλια για μία καταρχήν ειρηνευτική συμφωνία.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ωστόσο έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι και οι δύο πλευρές, αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Το πιο ανησυχητικό αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει ο λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Τζογόπουλος, είναι ότι έχει παγιωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη.

«Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί εκεχειρία από την μια στιγμή στην άλλη» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από μία χώρα η οποία σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι αναθεωρητική και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με προηγούμενους πολέμους».

Ο κ. Τζογόπουλος μάλιστα εξηγεί ότι «λέγοντας αναθεωρητική, εννοούμε μία χώρα η οποία όταν δεν μπορεί να πετύχει αυτά που θέλει πολιτικά, χρησιμοποιεί την ένοπλη βία για να τα πετύχει, έχοντας στόχο αλλαγή των συνόρων και να πάρει εδάφη, τα οποία στο παρελθόν και με βάση τους διακανονισμούς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν τμήματα άλλων χωρών» .

Αυτός, συνεχίζει, είναι ο λόγος που είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία «γιατί θεωρητικά η συμφωνία βάσει της οποίας θα έπρεπε οι εγγυήτριες δυνάμεις να εξασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, του 1994, υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πώς λοιπόν θα μπορέσει μια χώρα, η ουκρανική κυβέρνηση σήμερα να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας, ενώ βρίσκεται υπό εισβολή η χώρα, την ίδια στιγμή που υπάρχει κείμενο το οποίο λέει ότι από την στιγμή που η χώρα θα έδινε τα πυρηνικά της, τότε οι άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να της εγγυηθούν την ακεραιότητά της. Άρα είναι περίπλοκο για μια χώρα να αποδεχθεί αυτούς τους όρους υπό καθεστώς εισβολής», υπογράμμισε ο κ. Τζογόπουλος.

Ελπίδες αλλά και σκεπτικισμός από την πρόταση 15 σημείων

Χθες, αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες για μία συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, μετά τη γνωστοποίηση ενός προκαταρκτικού ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων.

Η Ουκρανία και η Ρωσία όπως αναφέρθηκε έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα και την οποία έφεραν στο φως οι Financial Times, περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.



Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, οι δύο πλευρές κατέβασαν τον πήχη των προσδοκιών για μία άμεση συμφωνία.

«Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Λίγη ώρα αργότερα τον πήχη των προσδοκιών χαμήλωσε και ο ουκρανός διαπραγματευτής, Μικαήλο Ποντόλιακ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter είπε πως το δημοσίευμα των FT αποτελεί προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει την αιτούμενη θέση της ρωσικής πλευράς και «τίποτα περισσότερο».

«Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις: Το μόνο που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από μια σειρά χωρών» συμπλήρωσε.