«Πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απαιτεί η Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, απαντώντας στην ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι "ουκρανικό"», υποστήριξε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

Τονίζει ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

«Θέλουμε απόλυτες εγγυήσεις ασφάλειας, που θα είναι αποτελεσματικές και δεν θα στέκονται σε πρωτόκολλα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν θα κάθονται στην άκρη σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία, όπως σήμερα.

Αλλά παίρνουν ενεργό μέρος στο πλευρό της Ουκρανίας στις συγκρούσεις και μας παρέχουν επίσημα την άμεση προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας όπλων. Επιπλέον, η Ουκρανία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται από γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν να κλείσει ο ουρανός για να προστατευτούμε από πυραύλους Κρουζ.

Χρειαζόμαστε άμεσες και σταθερές εγγυήσεις ότι ο ουρανός θα κλείσει» πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

«Θα συμπληρώσω ότι η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτίθεται ή σχεδιάζει να επιτεθεί στους γείτονές της. Σε αντίθεση με τους συγκεκριμένους γείτονες. Γι' αυτό σήμερα η Ουκρανία θέλει να έχει μια πραγματικά ισχυρή ομάδα συμμάχων με σαφώς καθορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας», είπε καταλήγοντας.