Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης του Έλληνα πρόξενου στην Μαριούπολη, Μανώλη Αδρουλάκη και των ομογενών. Η φάλαγγα των οχημάτων στην οποία βρίσκονται κινείται προς τα δυτικά με προορισμό την Πολωνία, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Επίσης πρόσθεσε πως η χώρα μας συνδράμει στο προσφυγικό της Ουκρανίας, ενώ εκτίμησε ότι το προσφυγικό θα ενταθεί ενώ οι ροές στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμες.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ξεκάθαρα ή συγκεκαλυμμένα τη ρωσική πλευρά στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας ο κ. Κατσαντώνης απαντά: «Αυτό που μας κάνει να καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό που κάνει η Ρωσία είναι η βίαιη προσπάθεια αλλαγής συνόρων και η επίθεση σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό είναι αξιακό κομμάτι δεν είναι α λα καρτ, ή πιστεύεις ότι τα κράτη τον 21ο αιώνα δεν μπορούν να αλλάζουν με πόλεμο τα σύνορα τους ή δεν το πιστεύεις. Ή καταδικάζεις τους βομβαρδισμούς των αμάχων ή δεν τους καταδικάζεις».

Επίσης, ο κ. Κατσαντώνης απαντά και στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί δεινών που υφίστανται οι ομογενείς δήθεν εξαιτίας της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να ταχθεί με το Διεθνές Δίκαιο μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης.

«Ακούω κάποιες φωνές που λένε ότι ίσως η Μαριούπολη και η ομογένεια μας έχουν δυσκολία λόγω της στάσης που ακολουθήθηκε», είναι προφανές ότι αυτό δεν ισχύει. Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να ενώσουν χερσαία την αυτόνομη περιοχή του Ντονέτσκ με την Κριμαία και η Μαριούπολη είναι στη μέση άρα η στρατηγική τους είναι να πάρουν την Μαριούπολη άρα δεν φταίει κάποια δική μας στάση στην αναίτια επίθεση της Ρωσίας».




Ολόκληρη η συνέντευξη

Πού βρίσκεται η ελληνική αποστολή μετά την επιχείρηση απομάκρυνσή της από την Μαριούπολη

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Είναι επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, κινείται δυτικά. Και η σημερινή ημέρα είναι μια δύσκολή μέρα, πιστεύουμε ότι αυτή η αποστολή θα είναι επιτυχής αλλά αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη. Αυτή η αποστολή έχει μέσα πέρα από τον γενικό μας πρόξενο, επιτόπιο προσωπικό της αποστολής του ΟΑΣΕ και μέλη των οικογενειών τους άρα δεν είναι μια αποστολή που έχει μόνο δικούς μας ανθρώπους. Είναι κάποια λεωφορεία και υπήρξε και ένα κομβόι αυτοκινήτων που μπήκε σε αυτή την αποστολή από πίσω θεωρώντας ότι υπάρχει ασφάλεια. Χθες και σήμερα πολύς κόσμος προσπαθεί να εγκαταλείψει την Μαριούπολη και προσπαθεί να την εγκαταλείψει με κάθε τρόπο που θεωρεί ότι είναι ασφαλής.

Για την απροθυμία των ομογενών να αποχωρήσουν από την Ουκρανία

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Στην πρώτη φάση δεν υπήρχε αυτό, οι άνθρωποι ήθελαν να μείνουν στις εστίες τους διότι εκεί είναι ο τόπος τους, εκεί είναι η πατρογονική τους εστία και δεν ήθελαν να την εγκαταλείψουν. Φαντάζομαι ότι ούτε και αυτοί και φανταζόντουσαν ότι ως άμαχοι έλληνες ομογενείς θα βίωναν τόσο έντονα την ένταση ενός αναίτιου πολέμου. Τώρα δυστυχώς έχουμε προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. Ποιος φανταζόταν 20 μέρες πριν ότι στον 21ο αιώνα μια πόλη σαν την Μαριούπολη θα βίωνε αυτό που βιώνει σήμερα, αποκλεισμένη χωρίς υποδομές, βομβαρδισμένες περιοχές, άμαχοι να βάλλονται.

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη και να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Σε δεύτερη φάση να δούμε τι γίνεται με τους ομογενείς μας και τι θα ήθελαν οι ίδιοι και σε τρίτη φάση αν τελειώσει όλος αυτός ο ζόφος που ζούμε θεωρώ ότι και εδώ μπορούν να έρθουν όποιοι από αυτούς το επιθυμούν αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να τους δώσουμε όλα τα εργαλεία να μιλήσουν με τις αντιμαχόμενες πλευρές έτσι ώστε να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στον τόπο τους. Η χώρα μας ούτως ή άλλως συνδράμει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο προσφυγικό πρόβλημα που υπάρχει από την Ουκρανία πολλώ δε μάλλον αν υπάρχει ανάγκη στους ομογενείς μας.

Για το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Φαίνεται ότι θα ενταθεί. Οι ροές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμες, είμαστε έτοιμοι, υπάρχει προετοιμασία. Η Ελλάδα αντέχει και θα συνδράμει το έχει κάνει και σε άλλες περιόδους.

Για όσους λένε ότι δεν έπρεπε να χαλάσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Η Ελλάδα δεν έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία άρα μιλάμε και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές κυρίως για την προστασία των αμάχων ελλήνων της Μαριούπολης. Δεύτερον αυτό που μας κάνει να καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό που κάνει η Ρωσία είναι η βίαιη προσπάθεια αλλαγής συνόρων και η επίθεση σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό είναι αξιακό κομμάτι δεν είναι a la cart, ή πιστεύεις ότι τα κράτη τον 21ο αιώνα δεν μπορούν να αλλάζουν με πόλεμο τα σύνορα τους ή δεν το πιστεύεις. Ή καταδικάζεις τους βομβαρδισμούς των αμάχων ή δεν τους καταδικάζεις. Ακούω κάποιες φωνές που λένε ότι ίσως η Μαριούπολη και η ομογένεια μας έχουν δυσκολία λόγω της στάσης που ακολουθήθηκε», είναι προφανές ότι αυτό δεν ισχύει. Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να ενώσουν χερσαία την αυτόνομη περιοχή του Ντονέτσκ με την Κριμαία και η Μαριούπολη είναι στη μέση άρα η στρατηγική τους είναι να πάρουν την Μαριούπολη άρα δεν φταίει κάποια δική μας στάση στην αναίτια επίθεση της Ρωσίας.