Ένα ακόμα σύμβολο αντίδτασης στο δικτατορικό καθεστώς του Πούτιν είναι η Μαρίνα Οβσιανίκοβα. Η γενναία δημοσιογράφος και μητέρα δύο παιδιών τόλμησε να αψηφήσει την απειλή της 15ετούς φυλάκισης που επισύρει οποιαδήποτε αντίδραση στον βρώμικο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και να εκφράσει δημοσίως τη συμπαράστασή της στον λαό της Ουκρανίας που υφίσταται τη θηριωδία των στρατευμάτων του Πούτιν.

Κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα «Όχι πόλεμος», η 44χρονη δημοσιογράφος διέκοψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο ρωσικό κρατικό κανάλι «Channel One» διατρανώνοντας την αντίθεσή της στον πόλεμο και καταγγέλλοντας την προπαγάνδα της Μόσχας.

Η Οβσιανίκοβα συνελήφθη και για λίγες ώρες, είχαν χαθεί τα ίχνη της.

Τελικά εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Μόσχας, όπου της επιβλήθηκε πρόστιμο 30 χιλιάδων ρουβλίων (250 ευρώ, δηλαδή περίπου ένας μέσος μηνιαίος μισθός στη Ρωσία).

Τη γενναία δημοσιογράφο έσωσε -προς το παρόν- από τα χειρότερα η δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Αφέθηκε ελεύθερη προκειμένου να μη δοθεί συνέχεια στην υπόθεση.

Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έσπευσε να της προσφέρει προξενική ασυλία.

Στο εξωτερικό, η Ρωσίδα ηρωίδα των τελευταίων σαράντα οκτώ ωρών, αποθεώνεται σαφώς περισσότερο απ΄ότι στη πατριδα της, σχολιάζει δημοσίευμα της Liberation.

Η γενναία περιφρόνηση της Ρωσίδας δημοσιογράφου προς το δικτατορικό καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε επαίνους από τους παγκόσμιους ηγέτες και πυροδότησε μέχρι και εκκλήσεις να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης, όπως σχολιάζει η «εφημερίδα Daily Mail».

Αποχωρώντας χθες από το δικαστήριο δήλωσε ξανά ευθαρσώς ότι «το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν κι άλλοι δημοσιογράφοι».

Η δημοσιογράφος κατηγορήθηκε για «διοργάνωση μη εξουσιοδοτημένης δημόσιας εκδήλωσης».

Ωστόσο, η κατηγορία αυτή βασίστηκε μόνο στο βίντεο κι όχι στη διακοπή του δελτίου ειδήσεων. Κατά συνέπεια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερες ποινές, ακόμη και με πολυετή φυλάκιση εάν εφαρμοστεί ο νόμος για την εξάλειψη «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.

Ο νέος νόμος χαρακτηρίζει έγκλημα τη χρήση της λέξης «πόλεμος» για την σύγκρουση, αντί για στρατιωτική επιχείρηση και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 15 έτη.

Αμέσως μετά την ετυμηγορία, η Οβσιανίκοβα δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Δύο μέρες έχω να κοιμηθώ, βρίσκομαι υπό κράτηση πάνω από 14 ώρες και δεν με άφησαν να επικοινωνήσω με τους κοντινούς μου ανθρώπους ή να λάβω οποιαδήποτε νομική συμβουλή. Οπότε βίωσα μια ειλικρινά σκληρή κατάσταση. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη».