Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
oykrania
Διεθνή

Μαριούπολη: Ο ρωσικός στρατός κρατά αιχμαλώτους 500 άμαχους σε νοσοκομείο της πόλης

Την ίδια στιγμή, επικρατεί χάος στα νοσοκομεία της χώρας λόγω του πολέμου

Ένα νοσοκομείο στη Μαριούπολη κατέλαβαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπου και κρατούν «ομήρους» 500 άμαχους Ουκρανούς χρησιμοποιώντας τους ως «ανθρώπινες ασπίδες» καθώς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην πόλη.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, οι Ρώσοι συγκέντρωσαν 400 άτομα από τα γειτονικά σπίτια του νοσοκομείου της παραθαλάσσιας πόλης και, μαζί με περίπου 100 γιατρούς και ασθενείς που ήταν ήδη μέσα, αρνούνται να τους αφήσουν να φύγουν.

Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες πολίτες της Μαριούπολης σπεύδουν να την εγκαταλείψουν, ενώ σύμφωνα με τον Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, περίπου 20.000 άμαχοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν με ιδιωτικά οχήματα.

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης, παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση και θέρμανση. Τουλάχιστον 200.000 έχουν άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί χάος στα νοσοκομεία της χώρας λόγω του πολέμου. Σε ένα από αυτά (To Νοσοκομείο Νούμερο 3, σύμφωνα με την Daily Mail) μικροσκοπικά μωράκια που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν απομείνει μόνα τους χωρίς γονείς. Το Νοσοκομείο Νούμερο 2, που περιέχει πτέρυγα εντατικής, είναι εκείνο όπου κρατούνται παρά τη θέλησή τους οι 500 άμαχοι. «Είναι αδύνατον να φύγουν από εκεί, τους πυροβολούν», λέει ο Κιριλένκο.

Ο ίδιος επισήμανε πως το κυρίως κτίριο του νοσοκομείου έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τους βομβαρδισμούς, όμως το προσωπικό συνεχίζει να φροντίζει ασθενείς σε αυτοσχέδιες πτέρυγες στο υπόγειο. Ο Ουκρανός αξιωματούχος κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει στις κατάφωρες παραβιάσεις των άγραφων κανόνων του πολέμου, σε αυτά τα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.