Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα προσφέρει προξενική προστασία μέσω της γαλλικής πρεσβείας στη Μόσχα στη Μαρίνα Οβσιάνικοβα, τη δημοσιογράφο από τη Ρωσία.

 Συγκεκριμένα, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα, του Pervy Kanal, είναι η γυναίκα που πραγματοποίησε χθες την ενέργεια διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων.

 Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου από τη Γαλλία στη δημοσιογράφο και ότι θα μιλήσει για το θέμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επόμενη συνομιλία τους.

 Ρωσία: Με κάθειρξη 15 ετών απειλείται η γυναίκα με το αντιπολεμικό πλακάτ σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο

 Κρατώντας ένα πλακάτ που έλεγε «Οχι στον πόλεμο», η θαρραλέα παρουσιάστρια παρενέβη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στο Channel One της Ρωσίας, με τους παραγωγούς να προσπαθούν αγωνιωδώς να την απομακρύνουν από τις κάμερες.

 Η γυναίκα που εμφανίσθηκε κατά τη διάρκεια δελτίου πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, στη Ρωσία, κρατώντας ένα αντιπολεμικό πλακάτ, κινδυνεύει με ποινή έως 15 χρόνια.

 Η παρουσιάστρια Εκατερίνα Αντρέεβα παρουσίαζε το βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, όταν η διαδηλώτρια εισέβαλε στο στούντιο, στάθηκε μπροστά στην κάμερα και, απευθυνόμενη στους τηλεθεατές, τους κάλεσε να μην πιστεύουν «την προπαγάνδα του καναλιού».

 Το πρώτο κανάλι της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με το περιστατικό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

 Το περιστατικό αυτό συμβαίνει την ώρα που η Ρωσία καταπιέζει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, που αναφέρουν την εμπλοκή που έχει προκαλέσει στο Κρεμλίνο και τη χώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 Στο πλακάτ έγραφε μεταξύ άλλων: «Όχι στον πόλεμο», «Μην πιστεύεις την προπαγάνδα, εδώ σου λένε ψέματα», «Οι Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο».


«Υποθέτω ότι η πελάτης μου, Μαρίνα Οβσιάνικοβα, απειλείται από ποινική και όχι διοικητική δίωξη με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 έτη» δήλωσε ο δικηγόρος της, Ντανίιλ Μπέρμαν.

 «Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι Αρχές να τη μετατρέψουν σε παράδειγμα για να φιμώσουν άλλους διαμαρτυρόμενους» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν έχει κατορθώσει να συναντήσει τη Μαρίνα Οβσιάνικοβα, ούτε γνωρίζει πού ακριβώς κρατείται.

 Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει τις κατηγορίες που βαρύνουν τη 40χρονη Μαρίνα Οβσιάνικοβα, που κατάγεται από την Οδησσό και εργαζόταν στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

 Το Channel One είναι το μεγαλύτερο κανάλι της Ρωσίας, με περίπου 250 εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως, ενώ η διαδηλώτρια, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, λέγεται Μαρίνα Οβσιάνικοβα, φέρεται να είναι υπάλληλος του τηλεοπτικού σταθμού και μάλιστα παρουσιάστρια. Τα πλάνα διαδόθηκαν αμέσως και ευρέως στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής Telegram.

 Ποια είναι η Οβσιανίκοβα

Πριν συλληφθεί, η Οβσιανίκοβα άλλαξε τη φωτογραφία προφίλ της στο Facebook, βάζοντας ένα πλαίσιο με το περιστέρι της ειρήνης και την ίδια να φοράει ένα κολιέ στα χρώματα της ρωσικής και της ουκρανικής σημαίας: