Αίτημα για στρατιωτικό εξοπλισμό φέρεται ότι υπέβαλε η Ρωσία στην Κίνα, για να υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Financial Times σε ανταπόκρισή τους από την Ουάσινγκτον, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ένα τέτοιο σενάριο προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, καθώς φοβούνται ότι το Πεκίνο ενδέχεται να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες για στήριξη των Ουκρανών που υπερασπίζονται τη χώρα τους.

Το ρωσικό αίτημα έχει υποβληθεί από την αρχή της εισβολής και αφορά σε «στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια». Πάντως, αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν τι εξοπλισμό ζητά η Μόσχα από το Πεκίνο.

Άλλη πηγή επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα ειδοποιήσουν τους συμμάχους για τα νέα δεδομένα, καθώς υπάρχουν «ενδείξεις ότι η Κίνα ίσως προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία». Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για ελλείψεις κάποιων ειδών οπλισμού στις ρωσικές δυνάμεις.

Tόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Αύριο, Δευτέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να συναντηθεί στη Ρώμη με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου Γιανγκ Τζιετσί. Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, ο Σάλιβαν θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι τυχόν κινεζικές απόπειρες παροχής βοήθειας προς τη Ρωσία θα έχουν συνέπειες.