Στη Γαλλία εντοπίστηκαν τρία κρούσματα από υβριδικά στελέχη του covid που συνδυάζουν γονίδια από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, (deltacron), σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες. Mέχρι στιγμής, από την αρχή του έτους έχουν βρεθεί τουλάχιστον 17 ασθενείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που έχουν μολυνθεί από Deltacron.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά η ύπαρξη της εν λόγω «μετάλλαξης» είχε ανακοινωθεί από Κύπριο επιστήμονα, ενώ στη συνέχεια,

Η πρώτη φορά που είχε γίνει ανακοίνωση περί ύπαρξης της Deltacron ήταν από Κύπριο έτεινε να επικρατήσει η γνώμη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια παραλλαγή, αλλά ότι επρόκειτο περί λάθους. Τώρα όμως νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της.

Όπως ανακοινώθηκε από τους ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου IHU Méditerranée Infection της Μασσαλίας με επικεφαλής τον δρα Φιλίπ Κολσόν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρεις ασθενείς στη νότια Γαλλία που έχουν μολυνθεί από μια παραλλαγή του covid που συνδυάζει την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον (υποπαραλλαγής ΒΑ.1) με το «σώμα» της Δέλτα.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν άλλα δύο παρόμοοια περιστατικά Deltacron ενώ άλλες ερευνητικές ομάδες ανέφεραν την ανίχνευση ακόμη 12 κρουσμάτων Deltacron στην Ευρώπη από φέτος τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, όλα με πρωτεΐνη ακίδα από την Όμικρον και «σώμα» από τη Δέλτα, ανεβάζοντας έτσι σε 17 τον συνολικό αριθμό τέτοιων υβριδικών λοιμώξεων.

Ο δόκτωρ Κολσόν ανέφερε ότι εξαιτίας των λίγων - επιβεβαιωμένων- κρουσμάτων, είναι πρόωρο να ειπωθεί επίσημα κατά πόσο οι λοιμώξεις Deltacron είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή νόσο.

Ο γενετικός ανασυνδυασμός των ανθρώπινων κοροναϊών - και όχι μόνο - λαμβάνει χώρα όταν δύο παραλλαγές του ιού μολύνουν το ίδιο κύτταρο. Όταν δύο παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Όμικρον, κυκλοφορούν παράλληλα στον πληθυσμό την ίδια χρονική περίοδο και στην ίδια περιοχή, αυτό δημιουργεί στον κοροναϊό ευκαιρίες για υβριδικό ανασυνδυασμό του. Ο Κολσόν δήλωσε ότι η ομάδα του σχεδίασε ένα μοριακό τεστ PCR που να μπορεί να ελέγχει γρήγορα τα δείγματα για τυχόν παρουσία της Deltacron.