Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε προηγουμένως η διαχειρίστρια εταιρεία του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Βομβάρδισαν μαιευτήριο στη Μαριούπολη

«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος που αγνοεί τον τρόμο; Κλείστε τον ουρανό τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχεις δύναμη αλλά φαίνεται να χάνεις την ανθρωπιά», τόνισε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η ρωσική πλευρά, υποστηρίζει πως το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε είχε καταληφθεί από Ουκρανούς εθνικιστές πριν από 10 ημέρες, και όλοι όσοι σκοτώθηκαν είναι μαχητές του τάγματος του Αζόφ και στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο, αναφέρει πως καμία γυναίκα και κανένα παιδί δεν έχει σκοτωθεί από αυτόν τον βομβαρδισμό», ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, Δημήτρης Λιάτσος.

ΗΠΑ – Ημέρα διαπραγματεύσεων

«Η Τουρκία θέλει να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο και η Ουάσινγκτον βλέπει με καλό μάτι αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας. Οι επαφές έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, και οι ΗΠΑ επικροτούν τον ρόλο που διαδραμματίζει η Τουρκία σε αυτή την κατάσταση. Το πόσο πετυχημένη θα είναι η διαπραγμάτευση είναι άγνωστο. Ωστόσο, η Τουρκία θα κληθεί κάποια στιγμή να «διαλέξει» πλευρά», δήλωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Πέτρος Κασφίκης.
Όσον αφορά στο βομβαρδισμένο μαιευτήριο, δεν έχει επιβεβαιωθεί πέραν του ρωσικού υπουργείου. Αναφορικά με τον κίνδυνο για τα πυρηνικά και τους ισχυρισμούς των Ρώσων, το State Department απάντησε σχετικά αι κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία θέλει «να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα». Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί διαμηνύουν πως η Ρωσία κάνει μία ευφάνταστη εκστρατεία παραπληροφόρησης με κακούς δράκους, ναζιστές και όπλα βιολογικού πολέμου», συμπλήρωσε.

Δείτε το σχετικό βίντεο