Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συντονιστεί με την ΕΕ για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ για να «διαδραματίσει θετικό ρόλο μαζί με τη διεθνή κοινότητα» για την αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν ανέφερε εάν θα βοηθήσει ή όχι να αποσυρθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την συνέχιση του πολέμου, καθώς η Κίνα θεωρείται ευρέως ως η μόνη ελπίδα για να πειστεί η Ρωσία να αλλάξει πορεία.


Σι Τζινπίνκ: «Ανησυχητική η κατάσταση στην Ουκρανία, ζητούμε αυτοσυγκράτηση»

Ο Σι είπε ότι «λυπάται βαθιά για την ανανέωση του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «ανησυχητική», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση», είπε στους Μακρόν και Σολτς.

Ακόμα, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα παρασύρουν την παγκόσμια οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη εκδώσει δήλωση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο.