Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στις 12:30 ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

"Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου", είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.



Επίσης, ανέφερε: «Ουκρανοί: Έχουμε ήδη κερδίσει το μέλλον μας. Αλλά ακόμη αγωνιζόμαστε σήμερα, αγωνιζόμαστε για το πού θα είναι τα σύνορα. Μεταξύ ζωής και σκλαβιάς».

«Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε ο Ζελένσκι καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.

«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε.

«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.

«Ρώσοι πολίτες! Για εσάς δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Είναι επίσης ένας αγώνας για τη χώρα σας», συμπλήρωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη.

Δείτε το σχετικό βίντεο


Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε για τρίτη φορά από το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε μυστικά χθες στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια για το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποία συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.