Λίγη ώρα μετά τον αποκλεισμό του Facebook, η Ρωσία μπλόκαρε και το TwitterΣύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, μία ώρα περίπου αφού ανακοινώθηκε ο αποκλεισμός του Facebook στη Ρωσία, επιβλήθηκε αντίστοιχο μέτρο και για τη λειτουργία της πλατφόρμας του Twitter, ενώ το ίδιο αποφασίσθηκε και για YouTube και Βooking στη χώρα.

Στο μεταξύ νωρίτερα, με ανάρτηση του πρακτορείου ειδήσεων στο Twitter, η ρωσική υπηρεσία ελέγχου των τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, αποφάσισε να μπλοκάρει την πρόσβαση των Ρώσων πολιτών στο Facebook. Προφανώς, πρόκειται για αντίποινα της ρωσικής πλευράς στις κυρώσεις των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, η Microsoft ανακοίνωσε πως θα αναστείλει όλες τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της στη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, η Google «παγώνει» όλες τις διαφημίσεις της στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία στο CNN την Παρασκευή. Παράλληλα, η Meta (Facebook) επέβαλε περιορισμούς σε ρωσικά ΜΜΕ στις πλατφόρμες της.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο ιστότοπος εύρεσης καταλυμάτων Booking δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κανείς κράτηση δωματίου εντός της Ρωσίας.

Παράλληλα, όπως μεταδίδεται σε ρεπορτάζ από διεθνή ΜΜΕ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο θα επιβάλλονται ποινές φυλάκισης έως και 15 ευτών σε όσους διαδίδουν «fake news» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποκλείσουν τους πολίτες της χώρας από την πληροφόρηση, όπως έχει δηλώσει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.