«Επικίνδυνες» και «απερίσκεπτες» χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει αυτή την ώρα στη Νέα Υόρκη, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι κάλεσαν για έκτακτη συνεδρίαση μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

 Στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.


  «Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό πυρηνικό συμβάν», είπε η Ντι Κάρλο στο Συμβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης από τις ρωσικές δυνάμεις.


 

ΗΠΑ: Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτή την τρέλα τώρα

Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε ότι ο κόσμος «απέτρεψε στο παρά πέντε μια πυρηνική καταστροφή χθες το βράδυ» μετά την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το εργοστάσιο.

 Ακόμη, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να μη στείλει τα στρατεύματά του σε «αποστολή αυτοκτονίας» εναντίον πυρηνικού σταθμού.

 «Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της σύγκρουσης. Ο κ. Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτή την τρέλα και πρέπει να τη σταματήσει τώρα», πρόσθεσε.

 ΗΠΑ: Δεν έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία επιτέθηκε στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ζαπορίζια

Νωρίτερα, Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η ίδια, μάλιστα, τονίζει ότι πιθανότατα στη μάχη που διεξήχθη εκεί χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός.

 Η υφυπουργός Ενέργειας, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια, Τζιλ Χράμπι, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο που αφορά την έκλυση ραδιενέργειας από τον σταθμό της Ζαπορίζια.

 Υπενθυμίζεται ότι και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) υποστήριξε πως δεν επλήγησαν οι αντιδραστήρες και ευαίσθητες εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια του ρωσικού βομβαρδισμού του σταθμού τη νύχτα, όταν βλήμα έπληξε κτίριο της εγκατάστασης, προκαλώντας πυρκαγιά.

 Βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις ρωσικές προθέσεις στη Ζαπορίζια

Πάντως, το CNN αναφέρει πως στις ΗΠΑ επικρατεί βαθιά ανησυχία σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας για το πυρηνικό εργοστάσιο. Οι ΗΠΑ «δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν» για τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στον οποίο επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας.

  Ο ίδιος τόνισε ότι οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες συντελούν στο ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας και ότι οι φωτιές στα κοντινά κτίρια έχουν σβήσει.

 «Δεν έχουμε ξεκάθαρη αντίληψη για τη φύση της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο, επομένως δεν μπορώ να σας δώσω πληροφορίες για το πώς ακριβώς συνέβη και ποιον και τι χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι για να κάνουν αυτήν την επίθεση. Αλλά το βασικό είναι ότι δεν βλέπουμε καμία διαρροή ραδιενέργειας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

 Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, αλλά ούτε και αν αυτοί έχουν κάποια τεχνογνωσία στα πυρηνικά ή ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες προθέσεις τους για το εργοστάσιο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

 «Δεν είμαστε σε θέση να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς ότι έχουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς αυτή τη στιγμή τι σημαίνει αυτός ο έλεγχος και πώς φαίνεται. Και πάλι, ένα από αυτά που μας απασχολούν βαθιά, είναι ότι δεν ξέρουμε τι εμπειρία έχουν, ποιες είναι οι προθέσεις τους στο εγγύς μέλλον. Εννοώ ότι όλα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία», είπε ο αξιωματούχος.