Σχεδιο_χωρις_τιτλο_-_2022-02-24T150751_393
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα πυρά Τζόνσον κατά Πούτιν – «Σκοτώνει αμάχους»

Υποστήριξε ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στοχεύοντας αμάχους.

Νέα πυρά κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στοχεύοντας αμάχους.

Ειδικότερα, κατηγόρησε σήμερα  τη Ρωσία ότι μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία λόγω των όπλων που χρησιμοποιεί εναντίον των αμάχων και κάλεσε τον ΟΗΕ να «απαιτήσει» τη ρωσική υποχώρηση.

«Αυτό που έχουμε ήδη δει εκ μέρους του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν σε ό,τι αφορά τη χρήση πυρομαχικών που εξαπολύονται εναντίον αθώων αμάχων, αυτό αποτελεί ήδη κατά τη γνώμη μου έγκλημα πολέμου», είπε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών που σηκώθηκαν για να χειροκροτήσουν τον Ουκρανό πρεσβευτή Βαντίμ Πριστάικο που βρισκόταν στο κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ερευνα του Ποινικού Δικαστηρίου

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε προχθές, Δευτέρα, την έναρξη «το ταχύτερο δυνατό» έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη χρήση βομβών διασποράς που απαγορεύονται από μια διεθνή συνθήκη του 2010, εκτιμώντας πως πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

«Εκανε το σοβαρό λάθος»

«Ο Πούτιν έκανε σοβαρό λάθος υπολογισμού στην ειδεχθή επίθεσή του εναντίον ενός κυρίαρχου έθνους», δήλωσε ο Τζόνσον. «Υποτίμησε την εξαιρετική δύναμη ψυχής του ουκρανικού λαού καθώς και την ενότητα και την αποφασιστικότητα του ελεύθερου κόσμου να αντιτεθεί στη βαρβαρότητα», πρόσθεσε.

Κάλεσε τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να καταδικάσουν, κατά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση που προβλέπεται να διεξαχθεί σήμερα, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να «απαιτήσουν από τον Πούτιν να αποσύρει τα άρματα μάχης’: «Ναι, αντίθετα, ο Πούτιν ενισχύει τις προσπάθειες, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την οικονομική πίεση».

Για τον Αμπράμοβιτς

Ερωτηθείς από την αντιπολίτευση γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιβάλλει κυρώσεις στον δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι,