Συγκλονιστικές στιγμές ζει ο λαός της Ουκρανίας, μετά τη ρωσική εισβολή τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης. Όλα είναι πρωτόγνωρα και διαφορετικά. Στο υπόγειο ενός περιγεννητικού κέντρου στο Κίεβο, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο και το πρώτο κλάμα της ζωής, την ίδια ώρα.

maieftirio9-600x400
maieftirio8-600x400
maieftirio7-600x406
maieftirio10-600x400

Η φωτογράφος του Reuters, Βελιντίν Ογκιρένκο, βρέθηκε μέσα στο καταφύγιο του περιγεννητικού κέντρου στο Κίεβο, όπου ετοιμόγεννες γυναίκες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, οι λεχώνες κοιτούν τα νεογέννητά τους και δεν μπορούν να κρύψουν την ευτυχία τους και πατέρες παίρνουν για πρώτη φορά αγκαλιά τα παιδιά τους, αλλά δεν μπορούν να χαμογελάσουν. Και όλα αυτά την ώρα που η σειρήνα δεν σταματά και οι βομβαρδισμοί τραντάζουν το έδαφος.

maieftirio6-600x400
maiefitrio4-600x400
maieftirio1-600x400
maieftirio5-600x400

Η Ογκιρένκο έχει καταφέρει να αποτυπώσει στον φακό, μπορεί να πει κανείς με σχεδόν τρομακτικό τρόπο την εναλλαγή συναισθημάτων των ανθρώπων, καθώς από τη μία φωτογραφία βλέπεις ένα νεογέννητο μωρό να κλαίει και από την άλλη ένα γιατρό να λυγίζει και να ξεσπά εξαιτίας της φρίκης του πολέμου.  

Οι αντιθέσεις συνεχίζονται, καθώς μία ετοιμόγεννή γυναίκα πιάνει την κοιλιά της αναρωτώμενη αν θα προλάβει να γεννήσει, ενώ από την άλλη ένας πατέρας κρατά για πρώτη φορά το παιδί του παίρνοντας ένα ιδιαίτερα πικρό χαμόγελο. 

Αυτοί οι φοβισμένοι άνθρωποι, που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους, για να σωθούν, ζουν την ίδια ώρα και τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους. Ένα είναι σίγουρο, τις στιγμές αυτές δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ...