Σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα των ρώσων πολιτών προκαλεί η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει απρόκλητα στην Ουκρανία.

Οι συνέπειες των δίκαιων κυρώσεων της Δύσης εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος Πούτιν -τον οποίο ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε ευθέως «δικτάτορα»- έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στη Ρωσία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι 145 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν πολύ χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα, περίπου 11.000 δολάρια, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια.

Το ρούβλι έχει υποτιμηθεί κατά 44% από τις αρχές του χρόνου –για την ακρίβεια το δολάριο έχει ανατιμηθεί έναντι του ρωσικού νομίσματος κατά 44%- ενώ η ανατίμηση του δολαρίου κατά 28% σημειώθηκε μόλις σε ένα 24ωρο εξαιτίας και των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος φέτος ξεπερνά ακόμα και την περυσινή υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι τιμές όλων των εισαγόμενων προϊόντων εκτοξεύονται στα ύψη. Επίσης, ο μέσος Ρώσος πολίτης είναι αντιμέτωπος από χθες με υπέρογκα επιτόκια της τάξης του 20% τα οποία η Ρωσική Κέντρική Τράπεζα αύξησε για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Πριν τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία ο πληθωρισμός στη Ρωσία ήταν στο 8,8%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016. Ο μέσος Ρώσος, και πριν τον πόλεμο αντιμετώπιζε πολύ μεγάλο πρόβλημα όχι με τις τιμές της ενέργειας όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη αλλά με τις τιμές των τροφίμων στις οποίες ο πληθωρισμός τρέχει με 11%.

Επίσης, υπάρχουν οι κυρώσεις που συνδέονται με τις τραπεζικές συναλλαγές, κάτι που θα φανεί στην πράξη αν θα εμποδίσει την τράπεζα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για να στηρίξει το ρούβλι.