Περικυκλωμένη από τους Ρώσους είναι τις τελευταίες ώρες η Μαριούπολη, που βρίσκεται στο επίκεντρο των σφοδρών επιθέσεων, μαζί με το Χάρκοβο.

Από νωρίς σήμερα το πρωί, Τετάρτη 2 Μαρτίου, άρχισε η αποχώρηση των Ελλήνων από την Μαριούπολη και μάλιστα σχηματίστηκε ένα απέραντο κονβόι αυτοκινήτων με διακριτικά που δείχνουν πως πρόκειται είτε για μέλη δημοσιογραφικών αποστολών, είτε για άμαχους.

Υπό τον πρέσβη

Όπως έγινε γνωστό, η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη στις 11:00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ίδια μέσα.

Σφυροκόπημα

Να σημειωθεί ότι στα καπό αρκετών αυτοκινήτων που αποχωρούν από την πόλη, η οποία δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα από τους Ρώσους, υπάρχουν αυτοκόλλητα με τη λέξη «Press».

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Στο Προξενείο

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.