Στα ΑΤΜ για να προμηθευτούν μετρητά σπεύσουν από το πρωί οι ρώσοι πολίτες φοβούμενοι ότι θα μείνουν χωρίς χρήματα μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστούν μεγάλες ουρές έξω από τράπεζες στη Μόσχα, την Πετρούπολ και άλλες πόλεις καθώς η αντίδραση της Δύσης προκάλεσε έντονη ανησυχία στους Ρώσους.

«Ενα bank run έχει ήδη ξεκινήσει στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο, ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί αμέσως μαζικά και το ρωσικό τραπεζικό σύστημα είναι πιθανό να έχει πρόβλημα», δήλωσε ο στο Reuters ο Jeffrey Halley, αναλυτής της αγοράς.

Η πρώτη κατάρρευση ρωσικής τράπεζας

Σε κατάρρευση οδηγήθηκε η ρωσική Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία και οι δύο θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Sberbank Europe AG είναι θυγατρική της Sberbank of Russia, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, δηλαδή είναι κρατική τράπεζα. Η κατάρρευση προκλήθηκε λόγω των μαζικών αναλήψεων, που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ αξιολόγησε ότι Sberbank Europe AG και τα δύο παρακλάδια της δεν είναι βιώσιμες λόγω έλλειψης ρευστότητας και εκτιμά ότι στο άμεσο μέλλον η τράπεζα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις.