Χαμηλές είναι οι προσδοκίες από τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα, 5 μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν μέρες τώρα οι αναλυτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, τι περίμενε να γίνει, τι πραγματικά γίνεται και ποια θα είναι φυσικά η συνέχεια, είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία αναζητούνται απαντήσεις.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α. και Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α..


Ο Πούτιν δεν απειλείται από την Ουκρανία

«Για την αναγγελία Πούτιν ότι έθεσε σε συναγερμό το πυρηνικό του οπλοστάσιο, μιλάμε για τακτικά πυρηνικά που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Δεν μιλάμε για πυραύλους. Η χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο χρειάζεται όταν έχεις συγκεντρώσεις στρατευμάτων και απειλείσαι. Ο Πούτιν δεν απειλείται από την Ουκρανία, και ό,τι είπε το είπε είτε με αποδέκτη την δυτική κοινή γνώμη, ώστε να ξανασκεφτούν τι μπορεί να γίνει εκεί, ή επειδή βρίσκεται σε δύσκολη θέση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρασσάς.


Οι Ρώσοι δεν περίμεναν να συναντήσουν αντίσταση

«Ο Πούτιν χρησιμοποίησε για να εισβάλει 200.000 άτομα. Ήταν λάθος εκτίμηση των σχεδιαστών του γιατί πίστευαν ότι δε θα συναντήσουν αντίσταση, που συνάντησαν. Οι Ουκρανοί δεν έπραξαν το σφάλμα να αντιπαρατεθούν με τους Ρώσους στο ανοιχτό πεδίο και θέλουν να τους φέρουν στις πόλεις, όπου αλλάζουν τα δεδομένα. Οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάνει άριστη δουλειά, στέλνουν πληροφορίες στους Ουκρανούς», τόνισε ο ίδιος.


Ο δε θέλει διαπραγμάτευση, αλλά συνθηκολόγηση

«Η στρατιωτική λογική θα έλεγε να δώσει 1 εκατ. στρατό και να ισοπεδώσει τη χώρα. Ο Πούτιν παίζει μεταξύ του να έχει λίγα θύματα και να καλύψει τη διακοπή της επικοινωνίας των ουκρανικών δυνάμεων και του ανεφοδιασμού τους. Στην Ουκρανία έχουμε πλέον τοπικές ηρωικές ηγεσίες. Αλλά ο σκοπός του Πούτιν δεν είναι να ισοπεδώσει τις πόλεις. Ο Πούτιν θέλει τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας και την αποδυνάμωση την κυβερνητική. Η Δύση θα έπρεπε να έχει σχέδιο απεμπλοκής που δε φαίνεται να υπάρχει. Ο Πούτιν δε θέλει διαπραγμάτευση, αλλά συνθηκολόγηση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Φενέκος.

«Κατά την αίσθησή μου ο Πούτιν δε θα κάνει τίποτα για τα πλοία που έχουνε εγκλωβιστεί στην Ουκρανία. Θα αφήσει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια πιστεύω. Οι Έλληνες ναυτικοί δεν πιστεύω ότι κινδυνεύουν, ωστόσο ο Πούτιν δε θα τους αφήσει να περάσουν άμεσα», συνέχισε.