Το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το Reuters, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια μόνιμη στρατιωτική βάση στη χώρα και να επιταχύνουν την ενσωμάτωσή του στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Armend Mehaj.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη 635 στρατιώτες στη βαλκανική αυτή χώρα για να διατηρήσουν την εύθραυστη ειρήνη ως μέρος μιας ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ. «Η επιτάχυνση της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ και η κατοχή μιας μόνιμης βάσης αμερικανικών δυνάμεων είναι άμεση ανάγκη για την εγγύηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε ο Mehaj στη σελίδα του στο Facebook.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Mehaj είπε ότι η κυβέρνησή του ήταν έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, εάν αυτό ζητηθεί από την Ουάσιγκτον.

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008 αναγνωρίζεται από περισσότερες από 110 χώρες, κυρίως δυτικές χώρες, αλλά όχι από τη Σερβία ή τον παραδοσιακό της σύμμαχο Ρωσία. Τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται επίσης να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να μην είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών λόγω αντιρρήσεων από τη Ρωσία.