Η Αυστρία έκλεισε σήμερα το απόγευμα τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το πρωί η κυβέρνηση. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν αποδεχόμαστε τη στρατιωτική του εισβολή στην Ουκρανία», εξήγησε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

«Ο αποκλεισμός των ρωσικών αεροσκαφών είναι ένα ακόμη μέτρο που αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Πούτιν», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων APA και πρόσθεσε ότι η Βιέννη βρίσκεται σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αεροσκάφη που είναι καταγεγραμμένα στη Ρωσία, είναι ιδιοκτησία Ρώσων πολιτών ή ναυλωμένα από Ρώσους δεν θα επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στον αυστριακό εναέριο χώρο ή να προσγειώνονται σε αυστριακά αεροδρόμια. Οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν πτήσεις έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση από την αυστριακή κυβέρνηση.

Καναδάς

Ο Καναδάς έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, μια απόφαση με άμεση ισχύ, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

"Θα καταστήσουμε υπόλογη τη Ρωσία για τις απρόκλητες επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας", έγραψε ο Ομάρ Αλγκάμπρα σε μήνυμά του στo Twitter.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει το παράδειγμα δυτικών χωρών για να αποκλείσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από την πλατφόρμα Swift, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, επιτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πίεση στη Μόσχα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν μέτρα «για να απομονώσουν τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, ιδίως τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το Swift» και «ζήτησαν από την Ιαπωνία να συμμετάσχει. Η Ιαπωνία θα συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Ισπανία

Η Ισπανία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

Μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ τους η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν ήδη λάβει ανάλογα μέτρα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.