Ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν ανώτατο στέλεχος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνέχισε την προκλητική ρητορική της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έναν οργανισμό ο οποίος είναι θεματοφύλακας και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι «λυπεί την Ρωσία η αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να επαναφέρουμε την θανατική ποινή!».

Συγκεκριμένα, η θανατική ποινή απαγορεύθηκε στην Ρωσία από την εποχή της Προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν το 1996 και επικυρώθηκε η απόφαση αυτή από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το 1999.

Προκειμένου μία χώρα να αποτελεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μην ισχύει στην επικράτειά της η θανατική ποινή.

Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην κατάσχεση κεφαλαίων Ρώσων πολιτών και εταιρειών στο εξωτερικό με την κατάσχεση κεφαλαίων πολιτών και ξένων εταιρειών στη Ρωσία.

«Φυσικά, οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα αλλάξουν τίποτα. Αυτό είναι ξεκάθαρο ακόμη και σε αδαείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ» είπε ο Μεντβέντεφ.