Η Ρωσία έχει χρέος να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ντονιέτσκ και Λουγκάσκ βάσει των αρχών της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν οφείλει να παύσει άμεσα τις εχθροπραξίες, να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, να σεβαστεί τις ανθρώπινες ζωές τόσο του ρωσικού όσο και του ουκρανικού λαού και να προσέλθει σε ειρηνικό διάλογο, βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015.

Η Διεθνής Κοινότητα και το ΝΑΤΟ έχουν υποχρέωση να παρέμβουν άμεσα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και της άμεσης παύσης του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο απόλυτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αναφορικά με την κυριαρχία των κρατών, των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους, των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεών τους και της ανθρώπινης ζωής, συνιστούν απαραίτητες συνθήκες για την επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας της Παγκόσμιας Κοινότητας.

Τέλος, η ανθρωπότητα πρέπει να προστατευθεί από τα πυρηνικά όπλα και να σταματήσει ο εξοπλισμός των χωρών αυτών με πυρηνικά, ώστε η ανάμνηση του Τσέρνομπιλ να παραμείνει μια μαύρη κηλίδα στην Παγκόσμια ιστορία.

*Η Σοφία Πουλοπούλου είναι Εκπαιδευτικός στην ΔΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΣ Σύρου Τήνου Μυκόνου, Υπ. Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΚΙΝΑΛ, Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛ, Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου ΔΗ.ΣΥ. και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου