Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Φινλανδίας και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας παραιτήθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών.

 Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής της Ουκρανία, οι πρώην ευρωπαίοι ηγέτες με τον τρόπο αυτό δείχνουν την καταδίκη τους και παράλληλα απεμπλέκονται από τη συμμετοχή τους σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

 Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και γερουσιαστής του κεντρώου κόμματος Viva Italia, αποχώρησε από την Delimobil, τη μεγαλύτερη υπηρεσία carsharing (υπηρεσία διαμοιρασμού αυτοκινήτων) της Ρωσίας. Ο Ρέντσι είπε στους Financial Times ότι έστειλε email στο διοικητικό συμβούλιο της Delimobil το πρωί της Πέμπτης για να κοινοποιήσει την παραίτησή του με άμεση ισχύ.

 Από την πλευρά του ο Έσκο Άχο, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, στην οποία υπηρέτησε για έξι χρόνια ως ανεξάρτητος διευθυντής και μέλος του εποπτικού συμβουλίου. Ο Άχο είπε ότι ήταν προσωπική του επιλογή που δεν είχε καμία σχέση με την τράπεζα. «Είναι προσωπική μου απόφαση, προσωπικό μου συμπέρασμα», είπε. 

 Τέλος, ο Κρίστιαν Κερν, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε ότι παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων το πρωί της Πέμπτης. «Η RZD είχε γίνει πλέον μέρος της ρωσικής πολεμικής εκστρατείας», είπε ο Κερν στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, προσθέτοντας: «Λυπάμαι βαθιά για αυτό… Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της παράλογης επιθετικότητας».

 Πάντως ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στενός φίλος του Πούτιν και διορισμένος πρόεδρος της Επιτροπής Μετόχων της εταιρείας του αγωγού Nord Stream 1 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Nord Stream 2, δεν έχει κάνει κάποια αντίστοιχη κίνηση. Αρκέστηκε σε μια ανάρτηση στην οποία κάνει λόγο για λάθη και από τις δύο πλευρές, ζητώντας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες...