Μαζικά ήταν τα πλήγματα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, όταν από τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε γνωστό με διάγγελμά του ότι ξεκινά τη στρατιωτική εισβολή.

Το ρωσικό «ντου» δεν έγινε μόνο τις περιοχές των Ντόνετσκ και Ντονμπάς την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε η Μόσχα, αλλά και από την Κριμαία (την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014) και από τη Λευκορωσία.

Σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη έλαβαν χώρα εκρήξεις και επιθέσεις, με ανταποκριτή του Reuters μετέδωσε ότι ακούστηκαν ακόμη τέσσερις εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη ο πρώτος νεκρός. Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.

Επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Κατέλαβαν πόλεις οι αυτονομιστές

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές στο Κίεβο.

Η Ουκρανία νωρίτερα υποστήριξε πως κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, με τη Ρωσία αρνείται ότι αυτό είναι αλήθεια και ισχυρίζεται ότι από την πλευρά του κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας« αεροπορικές βάσεις της χώρας.